15 apr 2025 We worden voortdurend gevoed met versies van AI die verdacht veel op ons lijken in toon en gedrag. Ze spreken in gepolijste zinnen, bootsen emoties na, tonen nieuwsgierigheid, beweren medeleven te voelen en veinzen autonome creativiteit.
13 apr 2025 Je uploadt een foto, typt een prompt, en ChatGPT maakt er een AI-Barbiebox, Ghibli-portret of in mijn geval een Rembrandt van. Geen penseel, geen maker. Wat blijft er over van creativiteit, als algoritmes bepalen wat zichtbaar mag zijn?
10 apr 2025 Digital Digging van zoekexpert Henk van Ess, biedt één webpagina waarop je tegelijkertijd een nader te specificeren zoekopdracht kan uitzetten naar Perplexity, You.com, ChatGPT, Google’s Gemini, Microsoft Copilot, het Franse Mistral AI en het Chinese DeepSeek.
06 apr 2025 Perplexity biedt de inhoud met de links naar de bronnen, precies omgekeerd van wat Google serveert: een willekeurige serie links waarachter je zelf de informatie moet zoeken, en voorzien van veel reclame.
23 mrt 2025 Hoogleraar Felienne Hermans bepleit een cultuuromslag in de IT in haar essay in de Volkskrant van 15 maart 2025. Dat is terecht, maar waarom argumenteert ze niet beter?
02 mrt 2025 Te vaak krijgen vermeende experts die risico’s proberen te duiden een podium met gebrekkige argumentatie. Dit roept meer twijfel op aan menselijke dan aan kunstmatige intelligentie.
2025
25 feb 2025
OpenAI van Sam Altman weet niet wat een politieke keus is en wat niet
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.