Er kan al veel, maar we zijn er nog lang niet zijn. Dus wachten? Nee, ik vind het veel beter om mee te bewegen en uit te vinden wat er wel en (nog) niet werkt. Daarmee loop ik voor op anderen en zie waarheen de AI-wereld. Behalve belangrijk vind ik dat leuk. Ik toon nu wat voorbeelden uit de praktijk:
OpenAI Operator neemt de browser over
Ik ben enthousiast over ChatGPT Pro, van 200 dollar per maand. Het onderdeel OpenAI Operator heeft de potentie van een ‘agent’ die zelfstandig taken voor je kan uitvoeren. Bijvoorbeeld een product zoeken met een bovengrens aan de prijs en dat dan direct aanschaffen. Echter, dit verloopt momenteel nog vaak mis, zo toont onderstaande video. Je moet er goed bovenop zitten.
Tools maken met Create.xyz
Ik heb eerder bericht over software waarmee je met tekstuele opdrachten tools en apps naar keuze kunt maken: Replit, Cursor, Lovable en SoftGen bijvoorbeeld. Create.xyz (‘text to app’) lijkt de meest gebruiksvriendelijke voor niet-techneuten. De technische laag draait op de achtergrond.
Praat tegen Create alsof je tegen een programmeur en/of ontwerper ideeën zou aanreiken en je ziet de realisatie onder je ogen verschijnen. Superhandig als je voor je specifieke wensen. Maar we zijn er nog niet. Immers, formuleren wat je precies wilt is al moeilijk en als Create het net wat anders uitvoert, moet je met technische kennis bijsturen.
Google AI studio manusje van alles
Google’s AI-diensten zijn niet altijd even indrukwekkend, maar dit is speciaal. Bekijk de hele film, maar op zijn minst vanaf 20:06 als we Realtime Streamer gedemonstreerd krijgen. De AI- assistent kijkt mee met je werk mee en helpt je bij vragen of als je vastloopt. In de demo gaat het over programmeren, maar je kunt je voor stellen dat dit straks ook kan bij audio- of video-monteren, foto’s bewerken, et cetera. Je hebt geen handleiding nodig, maar altijd de beste begeleiding bij de hand. Maar ook geldt hier: toekomstmuziek, want perfect is het nog lang niet.
Samenvattend
Laat je blijvend meenemen door mijn enthousiasme, maar doe dat in de wetenschap dat we een belofte zien want perfect is het nog lang niet.
Ongelooflijke kracht van ChatGPT Deep Research
Ja, 200 dollar per maand - 2.300 euro per jaar - blijft veel geld, maar wat je ervoor terugkrijgt is ongelooflijk. Je kunt nu een gedegen rapport over een onderwerp in 10 minuten krijgen waar je vroeger vijf dagen over deed. Dan verdien je de investering met één onderzoek ruimschoots terug. Iedereen die het probeerde was onder de indruk. Natuurlijk, als je zelf veel van een onderwerp weet, weet ChatGPT niet meer maar zet heel snel zaken op een rij zetten en structureert die. Hier een aantal thema’s van de afgelopen week:
In een ochtendje heb ik een compleet naslagwerk gemaakt voor bedrijven en organisaties die met AI aan de slag willen. Ik heb Deep Research eerst de 10 belangrijkste vragen laten formuleren en vervolgens ieder hoofdstuk laten vullen. Ik heb hier bewust niks zelf aan aangepast zodat jullie een goed overzicht krijgen.
Gratis leden krijgen een link naar het eerste hoofdstuk, betalende leden naar alle hoofdstukken:
ChatGPT te duur? Probeer Perplexity
ChatGPT biedt de gratis gebruikers en abonnees die 20 euro per maand betalen beperkt toegang tot Deep Research. Perplexity Deep Research pretendeert hetzelfde te kunnen in de gratis en betaalde versie. Ga er mee spelen, dan krijg je een idee. Ik vind met name het kunnen volgen van de stappen boeiend en waardevol bij beide tools. ChatGPT is volgens velen veel beter, maar ik heb het onvoldoende vergeleken.
*) Een versie van dit artikel verscheen eerst op de Substack van Erwin Blom. Hij biedt betalende leden ook de cursus ‘Aan de slag!’ en een top-100 AI-diensten