Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties mail 235: Boek Huib Modderkolk; Datamacht DPG/RTL; Vaccineren tegen desinformatie; Massaclaim Google; Te woke

Netkwesties mail 235 – zondag 14 april

Een van mijn vele gebreken is het traag lezen. Als de boekwinkel me iets aanprijst, vraag ik: krijg ik de tijd er dan bijgeleverd. Er staan planken vol boeken waar ik niet of nauwelijks meer aan toekom, dus maak liever een keuze voor de beste literatuur.

Soms is er een uitzondering, zoals in de vorige uitgave een recensie over 'De Belg'. Dan maak ik van de nood een deugd: het absurd traag lezen benutten voor een recensie met wat meer diepgang dan de gebruikelijke recensies. Dat leidt tot meer twijfel over de juistheid van de inhoud dan als je het boek eventjes weg leest.

Deze keer is Huib Modderkolk de gelukkige met zijn jongste boek 'Dit wil je echt niet weten'. Gelukkig is er minder op aan te merken dan op De Belg, want Modderkolk heeft meer zelfbeheersing dan Mark Koster en onderzoekt meer. Echter, boeken schrijven wordt gedreven door marketing. Dat is begrijpelijk, je wilt verkopen, en valt helemaal met de neus in de boter als er ook een tv-programma van komt. Dat gun je toch iedere schrijver?

Verder best een aardige reeks artikelen, naar ik hoop. Al is er met digitale onderwerpen moielijk te concurreren tegen media met grote redacties.

O ja, nog wat ego: was niet welkom bij een congres van het regime-Orbán. Ik ben te woke, weet niet waar ze dat in vredesnaam op baseren. M'n dochter is trots op me, wel zo belangrijk...

Fijne zondag,

Peter

zerodays.jpg
Vraagtekens bij bronnen en politieke angel
Boeiend spionageboek van Huib Modderkolk en AIVD
“Dit wil je echt niet weten – over de onvoorstelbare wereld achter je scherm” is een heerlijk boek over hedendaagse spionage en cybercrime van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk. Wel werpt het noodzakelijk gebruik van voornamelijk anonieme bronnen vraagtekens op over geloofwaardigheid.
 
dpg.jpg
Beoordeelt ACM de nationale of internationale concurrentie?
DPG wordt met RTL Nederland een enorme datamacht
Suzy keek op Videoland naar de serie Maskers Af over eetstoornissen, en krijgt vervolgens op Libelle.nl, AD.nl en Volkskrant.nl reclame voor vermageringsproducten. Dit perspectief lonkt na de beoogde overname van TV-bedrijf RTL door uitgeefconcern DPG dat in België al TV exploiteert.
 
Cyberwar2.jpg
Diensten krijgen nieuwe aftapbevoegdheden, maar uitwerking is niet transparant
Vaagheid in regels voor inlichtingendiensten
Het parlement heeft ermee ingestemd dat de inlichtingendiensten makkelijker internetverkeer kunnen aftappen, in de strijd tegen cyberaanvallen uit het buitenland. Maar wat dit precies betekent in de praktijk, blijft onduidelijk.
 
Android.jpg
Vanwege datagraaien met Androidtelefoons
Weer Nederlandse massaclaim tegen Google
Google Play Services op Android Telefoons verwerkt illegaal allerhande persoonsgegevens en bundelt deze tot vergaande profielen. Dat vindt Stichting Massaschade & Consument (SMC) die een collectieve rechtszaak tegen Google begon, betaald door investeerder Eaton Hall Funding LLC. Een andere stichting en de Consumentenbond deden dit eerder.
 
BLOEMEN22.jpg
Onderzoek bewijst dat het kan
Groepsimmuniteit voor nepnieuws dankzij vaccin
Desinformatie en misinformatie verdelen en ontregelen samenlevingen, tenzij die daar immuun voor zijn. Immuniteit is haalbaar als misinformatie wordt bestreden als een virus: door kleine doses nepnieuws toe te dienen, kun je weerstand ertegen opbouwen.
 
Hongarije zonsondergang.jpg
Congres in Budapest, Hongarije
“Beste journalist, u bent niet welkom want te woke”
De vraag om een accreditatie voor het bijwonen als journalist van het congres CPAC in Budapest met onder anderen Geert Wilders als spreker, is zojuist afgewezen.
 
Wachten op Godot - foto Salih_Kilic_3.jpg
Het Nationale Theater pakt weer fraai uit met klassieker Samuel Beckett
Gruwelijk prachtige Wachten op Godot van Erik Whien met Mark Rietman en Jaap Spijkers
Natuurlijk, voor de prijs van een schouwburgticket kijk je drie maanden Netflix. Maar op je sterfbed herinner je je niets meer van het beeldscherm maar wel van het live mogen meemaken van Wachten op Godot van Het Nationale Theater.
 
BLOEMEN09.jpg
Politiek moet grenzen stellen van goede en schadelijke toepassing
AI kan klimaat enorm schaden en helpen verbeteren
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt als probleem gezien in de dringende, internationale poging om klimaatverandering aan te pakken. De medaille heeft twee kanten.
 
Deliveroo.jpg
Europese richtlijn voor platformwerkers laat te veel ruimte
Europa moet duidelijkheid bieden met platforms: werknemer of zzp’er
Mensen die voor platforms als Uber en Deliveroo werken, weten ondanks een nieuwe Europese richtlijn die nog wet moet worden nog steeds niet of ze beschermd worden. Er resteert een zwakke plek.
 
gokken.jpg
Online reclame glipt er nog tussendoor
Gokomzet groeit fors ondanks reclameverbod
In 2023 is de legale gokomzet in Nederland met 28 procent toegenomen ten opzichte van 2022. De omzet kwam op 1,3 miljard euro. Tweede kamer, regering en toezichthouder Ksa zinspelen op maatregelen om de groei in te dammen.
 
a7.jpg
Schending van privacy weegt op tegen de voordelen van minder filevorming.
Kentekens van alle auto’s op A7 gescand, voor een kortingbon of NS-kaart
Het klinkt commercieel en als een zware overtreding van de AVG, maar het is voor het goede doel: honderdduizenden kentekens van auto’s op noordelijke A7 worden gescand. Eigenaren kunnen in een databank aangeven of ze een kortingbon willen krijgen of een NS-kortingkaart voor vijf maanden durende werkzaamheden op de A7. Mag dat wel?
 
RODIN DE DENKER.jpg
Ideologie te voorspellen met een nauwkeurigheid tot 85 procent
Je hersenen kunnen onthullen of je politiek rechts of links bent
Misschien nooit van gehoord, maar het studieveld bestaat: neuropolitiek. Er komt geen kunstmatige intelligentie bij kijken, maar wie weet hoe AI deze wetenschap zal veranderen.
 
Kate1.jpg
Journalistieke manipulatie al oud
‘Kate photofake’: desinformatie gaat vooral om menselijke intenties, dan pas om technologie zoals AI
Terwijl we aan de lopende band worden gewaarschuwd voor desastreuze gevolgen van AI voor de informatievoorziening, leert de affaire van het nepbeeld van de Britse Koninklijke familie ons een andere kritische houding.
 
Dall-e schaken.jpg
Wat te doen met synthetische realiteit?
Alleen al twijfel aan waarheid veroorzaakt door AI zal persoonlijke levens en de samenleving diepgaand beïnvloeden
Een deepfake van een persoon waarin deze racistische grappen maakt, kan een grote invloed uitoefenen op diens reputatie. Erger nog met een nepbericht over een moslim die een hindoeïstisch religieus voorwerp ontheiligt, want dat kan tot geweld leiden.
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0