Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties mail 232: Kunstenaar spelen met AI; Vertrekken van, of blijven op X; Belabberde mediaregulering helpt Ongehoord Nederland

Netkwesties mail 232 – zondag 14 januari 2024

Nieuw jaar, nieuwe kansen; het voornemen om met Netkwesties intensiever te gaan publiceren omdat het zo hard nodig is; anderzijds de vaststelling dat grondig publiceren over de digitale samenleving ooit het vrijwel exclusieve terrein van Netkwesties was en dat dit inmiddels voor vele media in binnen- en buiteland erover publiceren.

Daarmee neemt de betekenis van deze uitgave kwantitatief sterk af. Kwalitatief is er nog wel ruimte, zeker in samenwerking met wetenschappers. We vernieuwen het panel met sterke denkers die regelmatig hun onderbouwde zienswijze kunnen geven. Of die zelf sterke bijdragen schrijven zoals deze keer Dirk Visser met zijn argumentatie waarom dat nabootsing van (kunst)werken wettelijk  verboden is.

Netkwesties breidt dit jaar uit met Mediakwesties: we behandelen vaker de inhoud van de digitale media waar zich de grote disputen afspelen: desinformatie versus modereren; feiten versus effectbejag; democratie versus ontwrichting; botsende mensenrechten zoals vrijheid van meningsuiting versus privacy.

Voor vandaag kwam een aantal artikelen niet op tijd af, zoals over kritiek op gebrekkige coronaverslaggeving, maar die houdt u tegoed.

Ach, weer veel te veel ambitie natuurlijk. Als u ons maar scherp houdt met kritisch lezen!

fijne zondag,

Peter

 

 

 

ZON149.jpg
X moet beter modereren, maar media misbruiken het vuil voor ophef
We geven de schuld aan X om gebrek aan zelfbeheersing te maskeren
KRO-NCRV en haar ‘slimste mens’ Eric Smit namen met aplomb afscheid van X vanwege racistische uitingen jegens Akwasi op het platform. De gekleurde hoofdredacteur Kamran Ulah van De Telegraaf vindt dat vertrek van X onjuist. En wat dan, Mastodon of BlueSky?
 
Visser3.jpg
Aanbieders van generatieve AI moeten namaak actief voorkomen
Stijlnabootsing met AI is onrechtmatig
De opzettelijke en herkenbare nabootsing van de persoonlijke stijl van een nog levende kunstenaar is onrechtmatig. Dus moeten ook aanbieders van generatieve AI deze vorm van gebruik van hun software technisch onmogelijk maken.
 
ZON42.jpg
Omroep ON! past beter buiten het publieke bestel, op YouTube of bij Talpa bijvoorbeeld
Besluitvorming over omroep Ongehoord Nederland is discutabel
De regering houdt Omroep ON! vooralsnog binnen het publieke bestel, maar op grond van een bord spaghetti aan regelgeving, terwijl de bestuursrechter nog een oordeel moet vellen. Wellicht kan de recalcitrante omroep beter een vrije plek buiten het bestel innemen.
 
ZON92.jpg
De drie professoren
Nederland moet doen wat de EU nalaat: burgers beschermen tegen AI
De Europese AI-wet stelt teleur, want de meeste AI-modellen blijven ongereguleerd. Dit vereist aanvullende Nederlandse voorwaarden.
 
ZON11.jpg
Afzwakking voorstel slecht voor bestrijding kindermisbruik
Eerst privacy kind, dan die van de misbruiker
De ogen zijn gericht op het Europees Parlement, dat een aangepast wetsvoorstel behandelt waarin het lastiger wordt om online kindermisbruik te detecteren. Dit is al een forse verslechtering, vinden wij van International Justice Mission (IJM), internationale organisatie voor bestrijding van mensenhandel.
 
ZON133.jpg
Positie Microsoft lijkt sterker geworden
Sam Altman terug als baas van OpenAI met nieuw bestuur
De producent van ChatGPT kondigde vanmorgen de terugkeer aan van Altman als ceo op X, waar Altman dit zelf bevestigt. Er komt een nieuw bestuur en een intern onderzoek naar de bizarre gang van zaken bij OpenAI afgelopen dagen.
 
ZON128.jpg
Over de wortels van de Toeslagenaffaire
Follow the Money versus De Correspondent: wie heeft de waarheid in pacht?
Onderzoeksjournalist Eric Smit meent dat Rob Wijnberg in zijn nieuwe boek ‘Voor ieder wat waars’ een onjuist beeld schetst: de ‘Bulgarenfraude’ van 2013 was niet de aanleiding voor streng anti-fraudebeleid met de Toeslagenaffaire tot gevolg. Deze kritiek is onjuist, laat De Correspondent van Rob Wijnberg weten.
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0