Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties mail 231: Gevoelige slag voor massaclaims TikTok; Meta abonnementsprijzen; AI-wetgeving onder vuur; Wikipedia

Netkwesties mail 231 – zondag 12 november 2023

Dagelijkse dankbaarheid als je met het zoveelste natte pak de deur opent van een veilige woning waarin je geen doelwit bent van terroristische slachting of nietsontziende bombardementen. Geschiedenis verandert voortdurend door de gebeurtenissen zelf en door onze veranderende blik. Als historicus en journalist moet je je bewust van je positionality.

Ik werd voor de tweede keer ‘gecancelled’ na het schrijven dat de pijn van hedendaagse reële discriminatie en (nog altijd zware) sociale ongelijkheid en psychische onderdrukking in Nederland meer aandacht verdient dan overtrokken groepsidentiteiten. In navolging van Douglas Rushkoff: beoordeel en behandel mensen in vredesnaam respectvol als individuen met hun reële ellende.

Doug schrijft dat in deze Netkwesties, in een prachtig pleidooi voor het verlaten van Twitter/X. Dus moet ik dat ook doen? Vooralsnog kies ik voor het blijven op X, vanwege promotie van eigen artikelen, positief melden van uitstekende verhalen en uitingen van anderen, en tegenspraak bieden aan vuil in debatten; wat natuurlijk de wereld niet verandert. Dus is het verlaten van X uiteindelijk de enige optie, hopelijk op korte termijn.

Wat denkt u? Onder artikelen mag u reageren. Het gebeurt weinig. Ook het panel spreek ik te weinig aan, ben te egomanisch bezig met eigen artikelen. Zodra experts wel meedoen, worden artikelen veel levendiger zoals dat over Meta’s veroordelingen gevolgd door abonnementen op de dienst.

(Netkwesties blijft gratis want ik heb geld genoeg, wellicht minder dan Mark Zuckerberg en advocaten en investeerders in claimzaken, maar toch de rijkdom van materieel ruim genoeg en bovenal dankbaarheid voor immaterieel genoegen van lieve dierbaren, natuurschoon, muziek, literatuur, toneel etc., en jullie aandacht.)

Dus het panel van Netkwesties wordt vernieuwd. Experts die regelmatig bijdragen blijven we enorm waarderen, een aantal mag weg, en er komen nieuwe experts bij. Vooral voor wat heet ‘mediakwesties’ die ik vaker wil behandelen. De fouten die journalisten maken en onder het tapijt vegen, verdienen aandacht. In deze Netkwesties een boeiend onderzoek naar Eric Smit van Follow the Money versus Rob Wijnberg van De Correspondent. Dit eindigt in 2-1 door een onverwachte ‘winnende goal’ van advocaat Ellen Pasman. (Aandacht voor profvoetbal – Sparta! – moet dat niet, net als voor X, subiet stoppen?)

fijne zondag,

Peter

 

 

ZON141.jpg
Nog maar paar procent van TikTok-deelnemers doet mee in de claim
Terugslag voor massaclaims miljoenen Nederlanders tegen TikTok, Meta, Google en Amazon
Claims voor immateriële schade bij privacyschending kun je niet voor veel gebruikers samen indienen, oordeelt de rechtbank Amsterdam vooralsnog. Dit is een gevoelige slag voor de massaclaim namens vier miljoen Nederlanders gericht tegen TikTok, maar raakt ook vele andere massaclaims vanwege ‘privacyschade’.
 
ZON86.jpg
Koorddansen om alsnog tot regelgeving te komen
Onenigheid Frankrijk/Duitsland, Europarlement en Europese Commissie over AI Act
Het beoogde snelle akkoord over de Europese regelgeving voor kunstmatige intelligentie staat op sterk water. Europa wil Amerikaanse en Chinese toepassingen begrenzen, maar Europees bedrijfsleven vreest ook beknot te worden.
 
ZON132.jpg
Is de keuze voor reclame of betaalde toegang wel een vrije keuze?
Eindelijk betaalde abonnementen Facebook en Instagram
Meta mag met Instagram en Facebook geen gepersonaliseerde advertenties meer aanbieden zonder uitdrukkelijke toestemming van gebruikers. Wie weigert, moet toch toegang blijven houden. Dus komt Meta met betaalde abonnementen voor gebruikers die deze toestemming weigeren.
 
ZON139.jpg
Geen medium voor verrijking en om tot een mooi vergelijk te komen
Douglas Rushkoff en Sander Schimmelpenninck over Twitter
Het is geen geheim dat Netkwesties al vele jaren Doug Rushkoff als belangrijkste leidraad heeft. Nu verlaat hij Twitter. “Vind mensen in de echte wereld en knuffel ze. Omhels ze, kus ze, voed ze, neuk ze. Schudt ze wakker.”
 
ZON128.jpg
Over de wortels van de Toeslagenaffaire
Follow the Money versus De Correspondent: wie heeft de waarheid in pacht?
Onderzoeksjournalist Eric Smit meent dat Rob Wijnberg in zijn nieuwe boek ‘Voor ieder wat waars’ een onjuist beeld schetst: de ‘Bulgarenfraude’ van 2013 was niet de aanleiding voor streng anti-fraudebeleid met de Toeslagenaffaire tot gevolg. Deze kritiek is onjuist, laat De Correspondent van Rob Wijnberg weten.
 
ZON60.jpg
Geschiedenis Xs4all door Maarten Reijnders
In hoeverre hebben hackers Nederland veranderd?
In ‘De Hackers die Nederland veranderden – De spannende geschiedenis van Xs4all’ beschrijft journalist Maarten Reijnders in 350 pagina’s de belevenissen en invloed van het Nederlandse hackerdom.
 
ZON140.jpg
Cultuur van grondig overleg van zeer betrokken medewerkers
De vormgeving van Wikipedia veranderen vergt een Poolse landdag
Wikipedia is zo goed dankzij de gemeenschap van intens betrokken medewerkers. Dat maakt het echter verre van gemakkelijk om veranderingen in de site door te voeren, bijvoorbeeld in de vormgeving.
 
ZON127.jpg
Stel dezelfde eisen als in de echte wereld
Anonieme accounts moeten verboden worden op sociale media
Elk account zou aan de achterkant te traceren moeten zijn. Zoals elk voertuig dat is.
 
ZON14.jpg
Amerikaanse wetenschappers bieden fraaie lijst van indicatoren
Rapportcijfer voor algoritmen
“We moeten risico’s met AI even serieus nemen als andere grote uitdagingen, zoals klimaatverandering”. Dit tekende , tekende Dan Milmo in The Guardian op uit de mond van Google Deepmind directeur Demis Hassabis.
 
ZON74.jpg
EU start onderzoek naar naleving DSA vanwege desinformatie na Hamas-terreur
X als eerste op de korrel met nieuwe Digital Services Act
De Digital Services Act (DSA) is nog maar nauwelijks van kracht of de Europese Commissie begint een onderzoek naar X. Het voormalige Twitter doet te weinig om desinformatie inzake de terreur van Hamas in Israël en de daaropvolgende oorlog te verwijderen.
 
ZON126.jpg
Veel meer praktijkonderzoek nodig
De surveillance- of observatiesamenleving is alomtegenwoordig, maar we weten niet waar, hoe en waarom
Een Italiaanse spreker van een congres over digitale surveillance op de Erasmus Universiteit Rotterdam vroeg zich af in welke mate hij in beeld was gekomen gedurende zijn vliegreis vanuit Italië naar Schiphol en vervolgens met de trein naar Rotterdam en tweedaags verblijf in de stad.*)
 
ZON124.jpg
25-jarig Google in het geding in twee mogelijk baanbrekende rechtszaken
Onwetende Amerikaanse rechter sluit deuren bij grootste proces tegen Google
Deze maand bestaat Google 25 jaar. De cijfers en dominantie geven reden tot vrolijkheid, maar de processen die daar het gevolg van zijn bepaald niet. En dan gaan ook de deuren nog eens dicht van de grootste zaak tegen Google ooit die in Nederland nauwelijks aandacht krijgt.
 
ZON125.jpg
Nieuwe prijs van tijdschrift en vereniging
Studentes Radboud en Vrije Universiteit schreven beste scripties over privacy
De jury van de Privacy Scriptieprijs 2023 van de Vereniging Privacy Recht en tijdschrift Privacy & Informatie (P&I) was scherp verdeeld: moest de prijs gaan naar Rosanne Burm van de Radboud Universiteit of Sabrina Kutscher van de Vrije Universiteit?
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0