Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties 228: Kunstmatige versus menselijk vernuft; Algoritme versus de wet

Netkwesties mail 228 – zondag 2 april

We zitten gelukkig aan de top van de hypecycle van kunstmatige intelligentie (Salami) dus kan het reltiveren beginnen. Niet toevallig dus dat er een pleidooi komt van een half jaar pauze met nieuwe AI-versies. Inhoudelijk is dat nogal onzinnig, maar het is een signaal om even pas op de plaats te maken in het nogal hijgerige debat. Dat hebben we met de algoritmes van sociale media die mensen tot slaaf van apparatuur maakten nimmer gedaan.

Gelukkig slingerde kletsshow Op1 de nodige onzin over AI de ether in, kan ik nog een beetje mopperen. Daar staat een AI-expert als Laurens Vreekamp met z'n nieuwsbrief tegenover. Bright side of life.

Fijne zondag,

Peter

 

zon22.jpg
Voorbarige reacties op voortgang GPT
Niet de kunstmatige intelligentie is het probleem maar het gebrek aan menselijk vernuft
Fout van Alexander Klöpping bij Op1, de uitgeversbond met een rechtenclaim geholpen door NRC en het pleidooi van een gelegenheidskongsi met Yuval Harari en Elon Musk voor een ontwikkelpauze met GPT. Is de opvolger van de atoombom aanstaande?
 
ZON32.jpg
Boekbespreking Mayer-Schönberger en Ramge
“Maak de data van big tech openbaar”
Het boek Access Rules van Viktor Mayer-Schönberger en Thomas Ramge biedt een interessant perspectief: verplicht big tech hun data te delen.
 
ZON86.jpg
De macht van algoritmes is goed te begrenzen
Als management hoofdelijk aansprakelijk is voor gevolgen van algoritmes heb je de vangrails voor AI
Een machine kan niet zijn eigen baas zijn, een mens oefent er gezag over uit. Die bestuurder kan zich niet verschuilen achter een rookgordijn van ‘geavanceerde’ algoritmische software met een antropomorfische verschijning.
 
ZON29.jpg
Tussen utopieën en de barre realiteit
Websites maken met behulp van AI, word je daar blij van?
Generatieve AI-modellen kunnen voor veel meer doeleinden worden ingezet dan louter vragen beantwoorden. Ook websitebouwers moeten op hun tellen passen. De lopende band gaat steeds sneller.
 
ZON85.jpg
Wetenschappelijk onderzoek op zondag
Het geheime religieuze en spirituele leven van sekswerkers
Religie en spiritualiteit niet allerminst onverenigbaar met fysiek en online sekswerk, maar kunnen juist unieke verbindingen en betekenisvolle ervaringen creëren voor zowel sekswerkers als hun klanten.
 
ZON84.jpg
Diepe kloof tussen juridische benadering en dagelijks gebruik gevuld met een zak geld
10 miljoen Nederlanders delen mogelijk mee in datawinst van Facebook
Meta, moederbedrijf van Facebook, lijdt een gevoelige nederlaag voor de rechtbank Amsterdam in een zaak aangespannen door een commerciële stichting met de Consumentenbond. De uitspraak gaat ver en veroordeelt met terugwerkende kracht de geniepige formulering van de profilering van gebruikers door Facebook.
 
ZON83.jpg
Angst is een goede raadgever, maar niet de enige
Natuurlijk bezorgen algoritmes grote risico’s, maar is dat reden voor luddisme?
Als we met paard-en-wagen waren blijven rijden, was ik geen dierbaren in het verkeer verloren. Dus technologie is voor mij niet synoniem met vooruitgang. Toch verschenen op Netkwesties drie artikelen met kritiek op doemdenken over toepassing van kunstmatige intelligentie. Heb ik oogkleppen op?
 
ZON81.jpg
‘Doe zelf normaal’ is wel een geestig en uitdagend, maar geen briljant essay
Maxim Februari verdient beter dan blinde bevestiging door Volkskrant, NRC en Vrij Nederland
De democratische rechtstaat wordt bedreigd door dominantie van data en algoritmes die het humane debat verdringen. Dat beweert Maxim Februari in het even fraaie als zwak onderbouwde essay ‘Doe zelf normaal’.
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0