30 jul 2023 Gebruik van telefoons in klaslokalen is zo’n twintig jaar toegestaan, wellicht vooral omdat leraren en ouders zelf min om meer aan het schermpje verslaafd zijn. Nu personen de schade voor het sociale leven en welbevinden breder onderkennen, komen ook schoolverboden pregnanter in beeld.
02 jan 2022 Als in 2022 fysieke ontmoetingen vaker mogelijk worden, staan we voor de opgave: raken we af van de verslaving aan het telefoonscherm? Oftewel: hoe kunnen we diepe aandacht laten domineren over die dagelijks minimaal 500 vluchtige contacten en fragmenten die nu de aandacht opeisen?
27 nov 2021 Ach, dachten de jongens en meisjes van 033Marketeers BV in Amersfoort: hoe scoren we makkelijk publiciteit? Met een ‘onderzoek’, oftewel een flutenquête. Jammer, want met een beetje inspanning kun je een relevante casus opzetten.
25 jul 2021 Ik ken niemand die gelukkiger, gezonder en completer is nu we leven in het tijdperk van verslavende sociale media, push-notificaties, hardcore porno, hookup-cultuur, bingey streamers, algoritmische handel, fast food bezorging, surveillance kapitalisme, en een 24/7 nieuwscyclus die ons digitale zenuwstelsel in een constante staat van vechten of vluchten houdt.
13 sep 2020 Afgelopen juni reed ik in mijn Citroën Dyane richting Fontainebleau. De auto ademt een ander tijdperk. Een doffe lichtblauwe kleur, roest aan de deuren en geen elektronische handigheidjes om je reis ‘gemakkelijker’ te maken.
27 mei 2018 Een digitale applicatie die zelfstandig de kapper belt om een afspraak voor je te maken, zonder dat de kapper merkt dat hij met een computer van doen heeft. Of een berichtje aan je werk dat je iets later bent, zonder dat je het zelf hoeft in te tikken. Het kan allemaal met Google Assistant. Topman Sundar Pichai presenteerde de innovatie onlangs aan het grote publiek. Vooral het „hmm mm” oogstte lof. Levensecht!
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.