Artikelen in dossier Sander Duivestein

Mengsel van algoritmen, emotie en persoonlijke voorkeur bepaalt ‘waarheid’

In Amsterdam vervaagde de grens tussen feit en gevoel, tussen echt en nep verder

14 nov 2024 De berichtgeving over de ‘Jodenjacht’ in Amsterdam toont andermaal aan hoe de waarheid lijkt te verdwijnen in de optelsom van subjectieve ervaringen. Want als iedereen verslaggever is, hoe weten we dan nog wat we kunnen geloven?
De geest gaat niet terug in de fles, maar kritisch leren gebruiken helpt

ChatGPT is hartstikke eng, maar larmoyant jammeren biedt geen soelaas

14 jan 2023 Drie bezwaren werden afgelopen weken luid verkondigd over de tekst- en programmeermachine ChatGPT: het is een stiekem commercieel vehikel; de uitkomsten zijn bedrieglijk en ondermaats; en de technologie is gevaarlijk voor de samenleving. Op Netkwesties verscheen een pleidooi om ChatGPT “aan banden te leggen”.
Beschouw de toepassing als kwaadaardig geautomatiseerd virus

Leg het gebruik van ChatGPT aan banden

21 dec 2022 Nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) kan hyperrealistische tekst, beeld en video genereren. We betreden het tijdperk waarin feit en fictie, echt en nep, niet langer te onderscheiden zijn. Wat te doen?
Je gezicht is niet van jou

Massaal gezichtsverlies dreigt voor de samenleving

13 sep 2019 NOS-presentator Dione Stax werd onlangs opgeschrikt door het nieuws dat ze de hoofdrol speelt in een seks¬video. Met behulp van deepfake technologie is haar hoofd geplakt op het lichaam van een pornoster.
Na de waarschuwing van de FBI en nieuwe aanslagen

Internet is ook een radicaliseringsmachine

30 aug 2019 Toenemend politiek en gewelddadig digitaal extremisme gaan hand in hand met de groei van complottheorieën die gemakkelijk hun weg vinden naar geesten die in actie willen komen.
Het internet heeft de waarheid vermoord

Het ministerie van bullshit

27 jan 2017 Het internet levert een bonte verzameling aan feiten, filters, meningen, opinies, verzinsels en samenzweringstheorieën en dus bullshit op waarbij opinies en emoties belangrijker zijn dan feiten en ratio.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0