Artikelen in dossier Desinformatie en deepfakes

Onderzoek bewijst dat het kan

Groepsimmuniteit voor nepnieuws dankzij vaccin

14 apr 2024 Desinformatie en misinformatie verdelen en ontregelen samenlevingen, tenzij die daar immuun voor zijn. Immuniteit is haalbaar als misinformatie wordt bestreden als een virus: door kleine doses nepnieuws toe te dienen, kun je weerstand ertegen opbouwen.
Journalistieke manipulatie al oud

‘Kate photofake’: desinformatie gaat vooral om menselijke intenties, dan pas om technologie zoals AI

13 mrt 2024 Terwijl we aan de lopende band worden gewaarschuwd voor desastreuze gevolgen van AI voor de informatievoorziening, leert de affaire van het nepbeeld van de Britse Koninklijke familie ons een andere kritische houding.
EU start onderzoek naar naleving DSA vanwege desinformatie na Hamas-terreur

X als eerste op de korrel met nieuwe Digital Services Act

19 okt 2023 De Digital Services Act (DSA) is nog maar nauwelijks van kracht of de Europese Commissie begint een onderzoek naar X. Het voormalige Twitter doet te weinig om desinformatie inzake de terreur van Hamas in Israël en de daaropvolgende oorlog te verwijderen.
Proeftijd van drie jaar in poging herhaling te voorkomen

Celstraf Micha Kat voor bedreigingen en verspreiding desinformatie

13 apr 2023 Twee jaar celstraf plus vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar; deze straf vonnist rechtbank Den Haag voor ex-journalist Micha Kat wegens online verspreiding van zware bedreigingen en desinformatie.
Elkaar laten uitpraten in plaats van spraakmakende oneliners

Bij kletsshows kan goede informatie voorop staan in plaats van impulsieve meningen

07 feb 2023 Op Netkwesties is eerder betoogd dat veel columns in kranten en kletsshow op televisie bijdragen net zozeer bijdragen aan de desinformatie als het nepnieuws op sociale media. Omroepveteraan Wim Bekkers bepleit Duitsland als voorbeeld voor tv in Nederland.
Toezichthouder op algoritmes of cyberdefensie de beste remedie?

Verwarring zaaien is het eerste doel van inmenging in verkiezingen

18 okt 2020 Wellicht valt de betekenisvolle directe invloed op verkiezingsuitslagen door digitale inmenging nog mee. Wel dreigt een nog groter gevaar: het vertrouwen in de democratie schaden met desinformatie.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0