Volkskrant corrigeert Telegraaf

Het vermeende Twitter-schandaal te Hilversum

Het mailadres van de burgemeester Pieter Broertjes van ‘mediastad’ Hilversum was misbruikt voor een Twitter-account, zo berichtte De Telegraaf groot. Niet waar, zo liet de Volkskrant zien. Zo wint de goede journalistiek het van het goedkope effectbejag.

De Telegraaf trok, zoals we zullen zien, een onjuiste conclusie over het e-mailadres van Pieter Broertjes, maar de burgemeester voelde zich kennelijk overvallen door de ‘ontdekking’ en riep: ‘Alleen ik en mijn secretaresse hebben toegang tot mijn mail. Ik ben gehackt!’ Deze beide beweringen zijn in tegenspraak met elkaar, maar daar viel kennelijk niemand over. Het mocht op de voorpagina.

Het meest opvallend zijn de bevestigingen van ‘internetexperts,’ van wie De Telegraaf er slechts één heeft genoemd. Hoe zit het met deze bevestiging van Ronald Prins van Fox-IT, zoals geciteerd door De Telegraaf? Hij zegt daar achteraf over: ‘Ik had aangegeven dat het wel in die richting wees, maar niet 100% zeker. We hadden het onderzoek zelf moeten doen en niet alleen de methodiek aanhoren.’

Immers, uit het vervolg is gebleken dat de Telegraaf-berichtgeving zelfs niet bij benadering klopt. Er was geen hack, geen lek in Twitter, alleen maar te snelle ophef.

Verder lezen bij Follow The Money.

Gepubliceerd

12 mrt 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0