TNO Defensie en Veiligheid doet onder de naam Bescherming Vitale Infrastructuur en Kwetsbaarheid van Internet (Kwint) al vele jaren onderzoek naar digitale kwetsbaarheden in elementaire voorzieningen. Zoals van stroom en water, maar ook van bijvoorbeeld bruggen en tunnels. TNO plaatst er nu een plaatje bij van een kaartenhuis. Toeval is dat niet. Bij een volgend militair treffen is het land extreem kwetsbaar.
In een uitzending van de Kennis van Nu van omroep NTR van donderdag 2 maart 2017 werd op uitstekende wijze in kort bestek weergegeven hoe kwetsbaar we zijn, aan de hand van de kennis van echte specialisten zoals Ronald Prins van Fox IT, Arjen Kamphuis van Brunel en professor Herbert Bos. Met wederom het beeld van een kaartenhuis.
Voor de uitzending is de in beperkte kring bekende maar bij het grote publiek nog altijd onbekende truc met het laten slingeren (of nu: uitdelen) van een usb-stick met malware getest. Steek die in een pc en deze wordt gehackt, plus eventueel het hele bedrijfsnetwerk waarin deze verbonden is.
NTR biedt ook een link naar een real-time mondiale weergave van digitale aanvallen van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Norse, gemaakt op grond van 8 miljoen meetpunten in de digitale infrastructuur.
Chipset en Javascript
De ontdekking van VUSec van de Vrije Universiteit van een nieuwe kwetsbaarheid in computergeheugen waardoor in principe via een website met Javascript pc’s geïnfiltreerd kunnen worden. Op Wired wordt uitgelegd hoe gevaarlijk dit is. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is maanden geleden gewaarschuwd en heeft de chip- en browsermakers geattendeerd op de kwetsbaarheid.
Met plug-ins, als NoScript voor Firefox en ScriptSafe voor Chrome wordt het gebruik van Javascript op webpagina’s geblokkeerd.