Britse zoekdiensten gedwongen tot blokkeren piratensites

Google en zoekdienst Bing van Microsoft gaan in Groot-Brittannië websites met illegaal aanbod van films, muziek, sportwedstrijden en software weren uit zoekresultaten.

Dat is het gevolg van een akkoord tussen de industrie, Google en Microsoft onder leiding van de Britse waakhond voor auteursrecht Intellectual Property Office (IPO). Dit maakt de Britse regering bekend.

Google en Microsoft kwamen de regeling overeen met de BPI (muziekorganisatie), Motion Picture Association (film) en de Alliance for IP. Onder deze paraplu schaarden zich uitgevers, auteurs, winkeliers, merkorganisaties en ook de Premier League die de voetbalrechten bewaakt.

De bedrijven tekenden onder druk van de IPO een Voluntary Code of Practice, een vrijwillige praktijkcode met de intentie om links naar websites waarmee auteursrechten worden ontdoken voortaan niet meer te tonen. De regeling gaat direct in en moet uiterlijk per 1 juni zichtbaar resultaat opleveren.

Jo Johnson, Minister of State (onderminister) voor wetenschap en innovatie, ziet toe op de uitvoering van de overeenkomst, bijgestaan door de onderminister voor Digitale zaken en Cultuur, Matt Hancock. De regering vindt het van groot belang dat piratensites de voet dwars gezet wordt. Vinden de rechtenorganisatie in juni dat Google en Bing te weinig doen tegen piraterij, dan zullen ze reclameren bij de regering.

In Nederland heeft recent overleg plaatsgehad tussen rechthebbenden en aanbieders van internettoegang (KPN, Ziggo), onder leiding van het ministerie van Veiligheid en Justitie, met deelname van de ministeries van Economische Zaken en OC&W. Dit leverde uiteindelijk geen afspraken over blokkering op. Met zoekdiensten is niet gesproken.

De rechthebbenden zijn begonnen met het platform Film.nl om legaal aanbod te promoten. OC&W geeft daarvoor 100.000 euro subsidie, op totale kosten van 600.000 euro voor website, app en reclamecampagne onder de leus ‘Kijk niet zo moeilijk Kijk veilig en snel via film.nl’. dit maakte minister Blok van Justitie deze maand bekend.

Tim Kuik van rechtenorganisatie Brein: ‘Wij melden Google de zoekresultaten naar illegale content. Google verwijdert die zoekresultaten en drukt sites naar achteren als daarvan veel zoekresultaten worden verwijderd. Dat wordt internationaal toegepast.’

Kuik is wel voorstander van een verdergaande regeling, zoals in Engeland: ‘Er is geen reden dat illegale spelers en resultaten makkelijk vindbaar moeten zijn, integendeel.’

Gepubliceerd

20 feb 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0