In de recente advertentie gericht aan het Nederlandse volk schreef premier Mark Rutte een zin die direct historisch werd: ‘Doe normaal of ga weg.’ Dit gebod volgde op zijn observatie dat ‘mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid.’
Dat zijn dus de immigranten en het ‘ga weg’ heeft betrekking op een enkele reis naar een ander land, naar keuze. Ze hoeven niet ‘terug’ naar Aleppo. Het debat dat volgde was gestoeld op de vraag: Maar wat is ‘ons’ normaal? Hooligans? Reaguurders? De kunstliefhebbers? TreurTeeVee maakte er de sublieme aflevering Het volk het land uit mee. Rutte muntte evenwel met name moslims die homo’s discrimineren en vrouwen geen hand geven.
Gisteren verscheen een rapportje over sexting. Dit is het met persoonlijke seksplaatjes en berichten aandacht trekken, bij de eigen partner of een ander. Het onderzoek voor Safer Internetday (ECP) had als meest geciteerde uitkomst :
Ruim 7 procent van de meisjes tegenover 5,5 procent van de jongens tussen 12 en 17 jaar heeft wel eens een (bijna)naaktfoto gestuurd;
23 procent van de jongeren 12-17 jaar heeft wel eens een (bijna) naaktfoto ontvangen, meisjes wat vaker dan jongens.
Percentages van onderzoek moet je altijd omdraaien en in absolute aantallen zetten: Dus 94 procent van de tieners verstuurt geen (bijna)naaktfoto’s en driekwart heeft er nog ooit een ontvangen. Dat is een foutieve conclusie, want het betrof een enquete: dat zeggen ze op vragen. Er is geen onderzoek gedaan met werkelijk versturen.
In absolute aantallen: het CBS telt 1,2 miljoen jongeren in die groep: 6 procent is dan ongeveer 75.000 kinderen van wie een naaktfoto circuleert. Dat klinkt weer anders dan een laag percentage.
Is het normaal? Daarover ontspon zich gisteren op Radio 1 een boeiende discussie tussen Justine Pardoen en Arjet Borger die beiden menen dat de percentages wel meevallen. Het absolute aantal wordt niet genoemd.
Arjet Borger: Het overgrote deel maakt geen naaktfoto van zichzelf. Maar het is niet veilig om een foto te versturen, ook niet naar een leuke jongen. Met één druk op de knop is de foto verstuurd. Ik vind niet dat het erbij hoort. Tieners zijn vatbaar voor groepsdruk. Naaktfoto’s horen er niet bij. Kinderen en tieners mogen dit in kaders van hun opvoeding meekrijgen.
Justine Pardoen heeft een ander normaal voor ogen: Foto’s worden wel gemaakt door tieners is onderdeel van de seksuele ontwikkeling van jongeren, maar niet noodzakelerwijs. Sexting past erbij, dus ouders hoeven zich er geen zorgen over te maken. Je moet erover praten. We moeten ervan af dat dit als schuld en dom wordt betiteld zodra tieners foto’s van zichzelf maken en als ze die in een onbewaakt ogenblik versturen.
Maar wat moet je dan als ouder? Hoe dan ook erover praten. Maar Borger vindt dat ouders klip en klaar sexting moeten ontraden bij kinderen, hoe dan ook het doorsturen. En om te voorkomen dat foto’s anderen onder ogen komen kun je ze beter niet maken met je telefoon en erop laten staan. Pardoen kan zich wel vinden in de norm die Borger stelde: stuur voor de zekerheid nooit seksplaatjes van jezelf naar een ander.
Doen jongeren aan sexting – en wellicht gebeurt dat veel vaker dan ze toegeven in een enquete, die geen onderzoek is, dan vooral via Snapchat (76 procent) of WhatsApp (48 procent) en veel minder via Facebook (9 procent).
Eerder was er onderzoek van de UvA. Daar kwam uit dat 2,6 procent zei aan sexting te doen. Dit onderzoek ging vooral over de rol van ouders in de controle en opvoeding.
Dit onderzoek was ingezet door Kliksafe, de christelijke aanbieder van gefilterd internet. Ook moslimouders zijn zeer welkom bij Kliksafe. Is het filteren van internetinhoud op geweld en seks volgens de premier ‘normaal’? Daar denkt hij nog over na.