De dievegge pakte een door een voorgaande oude vrouw aan de kassa vergeten portemonnee in een Xenos-winkel in Oldenzaal. Op donderdag 12 januari 2016 laat de politie de beelden van de bewakingscamera zien in Onder de Loep, het opsporingsprogramma van RTV Oost. De uitzending is verwijderd, evenals op het Youtube-kanaal.
De Oldenzaalse, zonder strafblad, geeft zich meteen na de tv-uitzending aan. Justitie haalt de video van internet. Maar op Dumpert van Telegraaf Media wordt het filmpje alsnog bijna een half miljoen keer bekeken, en krijgt van reaguurders ook de nodige beledigingen aan het adres van de dievegge. De redactie nodigde uit onder de titel He dikke kuttrol.
De vrouw pleegt zelfmoord. De familie heeft het Openbaar Ministerie gevraagd kritisch te kijken naar de criteria voor het tonen van herkenbare beelden. De politie blijft achter de vertoning staan.
Criminoloog Judith van Erp (foto) van de Universiteit Utrecht vindt vertoning onjuist. Ze zegt tegen het AD dat de 'proportionaliteit' volstrekt weg is. ‘Het heeft er schijn van dat heel makkelijk voor het uitzenden van de beelden is gekozen; dan hebben we de zaak maar opgelost. Ik zie hier geen beroepscrimineel aan het werk, ik zie een impulsieve daad. En is het een zwaar delict? Als je weet hoe makkelijk beelden via internet worden verspreid en de gevolgen daarvan, dan lijkt me dit niet de goede manier.'
GeenStijl sneert over de vraag of media schuld dragen. Ook slimste columniste Annabel Nanninga vindt dat het geen pas heeft om vraagtekens te plaatsen bij publicatie van beelden van ‘een crimineel’:
‘Dat er vele hooligans, steeldieven, kopschoppers, scootertuighers, bontkragiërs, roofMokers, geveltoeristen, doodvermoorders en ander gespuis gewoon netjes in kladden danwel lurven zijn gegrepen met dank aan ‘populistische websites’, doet opeens niet terzake. Dumpert = moord. De reaguurders aldaar schreven namelijk ‘beledigingen’ aan de vrouw.’