De groei is onmiskenbaar. In de infographic onder dit artikel staat een aantal groeifactoren van Bitcoin opgesomd. Alle banken kijken naar de technologie Blockchain. Ondertussen maakt justitie jacht op vele criminelen die Bitcoin gebruiken om anoniem te innen en maant de Belastingdienst ons om Bitcoin in Box 3 aan te geven. Waar gaat het heen?
Veel Nederlanders zijn op een harde manier aan de weet gekomen dat er iets als Bitcoin bestaat: met de gijzeling van hun bestanden via een virus, met de aanmaning om heel snel losgeld te betalen met Bitcoin.
De populariteit van Bitcoin onder criminelen is aanhoudend groot. De politie maakt jacht op de nog altijd niet getraceerde bron van uitgifte die schuilgaat achter pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wired wees naar Craig Steven Wright in een mooi verhaal, evenals Gizmodo, reden voor een bezoek aan hem door de Australische politie.
Ondertussen neemt de legale belangstelling allerwegen toe, ondanks absurde waardeschommelingen. Zo verdubbelde de waarde afgelopen herfst ineens tot ruim 400 dollar, geholpen door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie om geen BTW te heffen over Bitcoin-transacties. Om bijvoorbeeld afgelopen week weer een duikeling in waarde te maken. Speculanten worden er schathemeltjerijk van en vormen een groeiende Bitcoin-miljonairsclub (zie onder).
Veel VC-geld
Toen Netkwesties een paar jaar geleden voor het eerst schreef over Bitcoin luidde de conclusie: Bitcoin wordt gehypt, maar cryptovaluta worden groot. De legale belangstelling geldt nu vooral de technologie blockchain die aan Bitcoin ten grondslag ligt.
Er ging niettemin al een miljard dollar aan risicokapitaal in Bitcoin-bedrijven, zoals vorige week nog ruim 50 miljoen in een bedrijf van een voormalig topbankier van JPMorgan. Het geld gaat vooral naar 'cryptocurrency' startup platforms ter ondersteuning van digitale betalingen en contracten. De waarde van afzonderlijke bedrijven blijft beneden de 100 miljoen.
Bitcoin heeft een dagelijkse transactiewaarde van bijna 300 miljoen dollar, en neemt daarbij een positie in tussen PayPal en Western Union. Paypal ontkwam er niet aan in Bitcoin te stappen. Vooralsnog met een joint-venture, Braintree.
Spielerei en risico
Digitale valuta zijn nog nieuw en om een veilig betalingsverkeer te waarborgen beperken dienstaanbieders zoals Bitpay, Stripe en Coinbase volatiliteitsrisico's en verstrekken de noodzakelijke fraudepreventieve infrastructuur. Niettemin zijn de risico’s dusdanig, dat de consument die geen monopolie wil spelen gewaarschuwd moet zijn.
Waardevast is de munt immers allerminst. Degenen op sociale media en in kennissenkringen die hemelhoog juichend opgeven over Bitcoin hebben niet zelden zelf belang bij het opstuwen van het vertrouwen, de handel in Bitcoin en daarmee de waarde van hun bezit.
Is Bitcoin de valuta van de toekomst? Er bestaat geen twijfel dat Bitcoin als digitale munt een jong, vernieuwend en modern alternatief is op bestaande, stokoude maar betrouwbare betaalsystemen. Ze oefent als innoverende maar vooral ietwat 'sexy' oplossing vooral aantrekkingskracht uit op jonge e-commerce bedrijven.
Maar ook op honderden doorsnee bedrijfjes in Nederland en België, waaronder een huisartsenpost die het ‘spielerei’ noemt. En ook onder consumenten is de speelfactor hoog, vooral onder techsavvy jongeren tussen de 19 en 34 jaar oud die Bitcoin letterlijk gebruiken om hun games af te rekenen. En marihuana natuurlijk.
O ja, en als u binnenkort uw aangifte weer invult, ook de Belastingdienst heeft in de smiezen dat u vermogen graag zwart in beheer houdt met Bitcoins; u mag ze opgeven als vermogen in box 3. Nog even en de harde schijf wordt gecontroleerd…