Consumentenbond bepleit openstelling tv-kabelnetten

Beperkte concurrentie internettoegang

Na twee decennia liberalisering van de telecommarkt in het aanbod in snel internet beperkt. Te beperkt, vindt de Consumentenbond. De tv-kabel moet open.

Immers, volgens de bond kan slechts 17 procent van de consumenten voor een netsnelheid van 30 Megabit per seconde (Mb/s) kiezen uit tenminste drie providers met eigen aanbod, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dee helft van de Nederlanders kan uit twee providers kiezen, een kwart treft één aanbieder.

De bond deed voor het onderzoek steekproeven bij 10.000 locaties binnen de bebouwde kom en 10.000 locaties buiten de bebouwde kom. Daarbij is de daadwerkelijk geleverde snelheid en niet de reclame als maatstaf genomen. In deze figuur staan de uitkomsten, en in de grafiek hiernaast (klikken).

Keuze uit drie onafhankelijke aanbieders is het minste om volgens de Consumentenbond te kunnen spreken van voldoende aanbod. 

Uit het onderzoek blijkt dat alleen bij lage snelheid (tot 5 Mb/s) de meerderheid (77 procent) van de consumenten keuze heeft uit drie of meer aanbieders.

In de vier grote steden kan 11 procent van de consumenten bij een internetsnelheid van 30 Mb/s kiezen uit tenminste drie providers. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde.

Hoe hoger de gewenste internetsnelheid, des te minder keuze er is. Op 7 procent van de adressen is 30 Mb/s niet haalbaar – vooral buiten de bebouwde kom

Dit is exclusief doorverkoop van hetzelfde pakket, bijvoorbeeld van verschillende merken van KPN (Telfort, KPN, Xs4all). Gekeken is naar aanbieders die met eigen apparatuur invloed hebben op de internetsnelheid die ze leveren. Doorverkoop van internetdiensten is niet beschouwd als concurrentie. Ook Online en Vodafone, die pakketten op het netwerk van KPN verkopen, zijn niet als concurrenten beschouwd.

Om écht te concurreren, kunnen providers eigen apparatuur in de wijkcentrales plaatsen. Ze gebruiken dan nog steeds het netwerk van een ander, maar kunnen eigen producten en snelheden aanbieden. Dat vergt investeringen. Op het netwerk van KPN is Tele2 een van de weinige die dat aandurfde.

Daarnaast zijn er lokale kabelaars, soms ook met een eigen glasvezelnet, die hun netwerk openstellen zonder het andere moeilijk te maken.Tot de positieve uitzonderingen behoort Harderwijk waar keuze is uit zes verschillende providers die minimaal 50 Mb/s leveren, als gevolg van openstelling van het lokaal geëxploiteerde kabelnet van Cai Harderwijk.

Ziggo (45 procent) en KPN (40 procent) verdelen de markt. Om concurrentie te bevorderen, heeft toezichthouder ACM (voorheen: Opta) aan KPN opgelegd het DSL- en glasvezelnetwerk te openen voor derden.

Ze dringt er bij de politiek op aan – met ondermeer een petitie - om alle infrastructuren voor snel internet open te stellen voor aanbod van derden. Nu zijn de KPN-netten (Adsl en glas) open, maar de tv-kabel niet.

 

Beperkte concurrentie internettoegang

Gepubliceerd

26 aug 2015
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0