De CTIVD doet onderzoek naar de rechtmatigheid van de activiteiten van de AIVD en de MIVD, met het oog op een goede balans tussen nationale veiligheid en privacybescherming.
“Om dit toezicht robuust en toekomstvast te maken, is het noodzakelijk de relevante technologische, juridische en maatschappelijke ontwikkelingen op de voet te volgen. De Commissie heeft een kenniskring bestaande uit enkele deskundigen opgericht om haar mede daarbij behulpzaam te zijn”, zolaat de CTIVD weten aan premier Mark Rutte.
Deze ‘kenniskring’ komt minimaal driemaal per jaar bijeen, bijvoorbeeld rondom de jaarplanning, de jaarlijkse evaluatie of bij relevante gebeurtenissen. De adviesgroep telt zeven deskundigen (foto's rechts op volgorde):
· Nico van Eijk (hoogleraar informatierecht, Ivir, Amsterdam)
· Bob de Graaff (hoogleraar intelligence & security studies Utrecht; en hoogleraar inlichtingen en veiligheid, NLDA)
· Constant Hijzen (docent nationale veiligheid, Leiden)
· Mireille Hildebrandt (hoogleraar ICT en rechtsstaat, Nijmegen)
· Bart Jacobs (hoogleraar software security & correctness, Nijmegen)
· Rick Lawson (hoogleraar Europees recht en decaan rechtenfaculteit, Leiden)
· Erwin Muller (hoogleraar veiligheid & recht Utrecht; vice-voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid, UL)
De samenstelling is opvallend. Vooral Hildebrandt en Jacobs staan bekend om hun strengent verdediging van de privacy en ook Van Eijk is een criticaster van Justitie, bijvoorbeeld op Netkwesties.
Uit deze club zijn enkelen gevraagd om in een vroegtijdig stadium te adviseren over de inhoud, de samenhang en de relevantie van concept onderzoeksplannen, rapporten en adviezen. Per onderzoek kiest de CTIVD adviseurs op grond van expertise.Deze deskundigen moeten tekenen voor geheimhouding omdat ze inzage kunnen krijgen staatsgeheime informatie en dus aan antecedentenonderzoek worden onderworpen. Dat maakten we op uit de brief met de aankondiging.
Bart Jacobs meldt dat dit onjuist is: “Dat is niet juist. We kunnen zelf kiezen of we wel of niet zo'n A-onderzoek willen ondergaan. Alleen degenen die dat kiezen, en er "zonder bezwaar" doorheen komen, krijgen staatsgeheime informatie te zien.