virale opvoeding

Het is verdorie wel raak deze herfst. Het Badtrans-virus en de varianten Hooker en Goner lopen zo'n vijf keer per dag bij me binnen. Dat krijg je natuurlijk als je rondzendlijsten beheert - dat zijn allemaal onbeantwoorde mailtjes. Outlook in handen van nietsvermoedende gebruikers grijpt zijn kans en beantwoordt dat lekker met virusattachments.

Op het algemene mailadres van De Groene Amsterdammer loopt het op tot veertig per dag. De Agenda van Nederland, waar elke dag honderden mailtjes binnenkomen met aankondigingen van evenementen, heeft nog maar een bedroevende score van 35% onbesmette mail...

Wat een gigantische bandbreedteverspilling - niet alleen door de virussen, maar ook door de waarschuwingen en excuses die besmette mensen aan hun hele adressenboek opsturen, de al dan niet vriendelijke reply'tjes van ontvangers die wel een virusscan hebben geïnstalleerd (of die in het veilige bezit zijn van een Mac of Linux ), de forwarding van de onzinnige tips om in Outlook een nepadres aan te maken etcetera.

Waar komt die epidemie toch vandaan? De verleidingen van het I love you-virus kon ik mij nog voorstellen - een onverwachte liefdesbrief, dat willen we allemaal wel op z'n tijd. Maar dat klakkeloze geklik op ongevraagde attachments - nee, ik snap dat niet. En dat is toch echt de enige manier waarop zo'n virus actief kan worden.

Nee, zeggen sommigen, het komt door Outlook. Wie dat mailprogramma niet repareert met een patch, laat het kreng automatisch elk attachment openen in het 'voorbeeldweergavevenster'. (Alleen dat woord al, 'voorbeeldweergavevenster' - van zo'n type koop je toch ook geen tweedehands computer?) Het punt is natuurlijk dat Outlook zelf een ongevraagd attachment is. Niet klikken, zeg ik!

Het helpt natuurlijk niet. Evenmin als het helpt om alsmaar te roepen dat mensen een goede virusscanner moeten installeren. Want je zou ze de kost moeten geven die dat vorig jaar nog hebben gedaan en zich veilig wanen. Wekelijkse updates van de virusdefinities? O, moet dat dan? Ja, dus. Maar wie ook dan nog klakkeloos blijft klikken op ongevraagde attachments, activeert vroeg of laat een virus. Niet klikken, zeg ik!

Het is mij een raadsel waarom mensen überhaupt zoveel ongevraagde attachments versturen, ook zonder virus. Van de honderden persberichten die De Groene dagelijks binnenkrijgt, is driekwart slechts te lezen als attachment. Worden die geopend? Welnee - niet eens vanuit virusangst, gewoon vanuit efficiency, tijdgebrek en luiheid. Elk persbericht kan in een gewoon mailtje, en dat maakt de kans dat het gelezen wordt een stuk groter.

Ook dit helpt natuurlijk niet. De lezers van Netkwesties zijn vermoedelijk allemaal net-savvy, hebben een geupdate virusscanner, openen noch versturen ongevraagde attachments. Dat schiet allemaal niet op. Want het gaat om de overgrote meerderheid van de Internet-gebruikers, die Outlook gebruiken en maar raak klikken. En die Netkwesties niet lezen.

Hier is meer nodig. Hier helpt alleen een grootscheeps beschavingsoffensief. Iets Postbus 51-achtigs. Spotjes op tv. Folders in het postkantoor. Boodschappen op de rand van de Euro. Niet klikken! Niet klikken!

Nog beter zou zijn een campagne in de vorm van een virus. Een virus dat een einde maakt aan alle virussen. Een virus in een raar attachment, waar natuurlijk direct en masse op wordt geklikt. Wie besmet raakt, verstuurt automatisch nog één keer aan zijn hele adressenboek dit anti-virusvirus. Daarna is het godsonmogelijk om nog ooit een attachment te versturen of te openen.

virale opvoeding

Gepubliceerd

20 dec 2001
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0