iInterview met Jean-Jacques de Pins, directeur van Wanadoo Nederland

Euronet: KPN mag ADSL-concurrentie kapotmaken

De Pins komt een kwartier te laat, houdt het interview na een half uur alweer voor gezien en een spreekt een Engels dat qua intonatie en uitspraak niet van het Frans te onderscheiden is. Maar allervriendelijkst geeft hij antwoord op alle vragen. Ook dit is wennen aan de Franse stijl.

(zie ook: Tien jaar Euronet/Wanadoo: de Franse slag)

U verkoopt internet op de tv-kabels van Casema, waarom niet op die van UPC en Essent?

"We zouden dat prachtig vinden. We hebben er immers om gevraagd, maar kregen nul op het rekest. Het wachten is op ingrijpen van de Opta. Al jaren belooft de Nederlandse regering een open tv-kabel, maar in de praktijk komt daar niets van terecht. Het is geen wonder dat de tv-kabel terrein verliest op ADSL. Dat is puur te wijten aan monopolisering van de internetdienst."

Casema is geen zusterbedrijf meer, maar u verkoopt nog wel nettoegang op de Casema-kabels. Is de concurrentie wel eerlijk?

"Wij zijn geen wederverkoper van een Casema-dienst, maar Casema heeft een eigen ISP geïntroduceerd en is daarmee wederverkoper van onze internetdienst. We controleren elkaars prijzen niet, maar concurreren onafhankelijk."

Wel nadelen heeft u zonder eigen infrastructuur?

"Wat denkt u? We zijn verplicht om voor ADSL infrastructuur te kopen bij een bron met een 100 procent dekking in Nederland. Deze partij, KPN, heeft 40 procent op de retailmarkt en 80 procent op de groothandelsmarkt. Dus ze kunnen een fijne prijsmarge in rekening brengen."

Dat wordt begrensd door de Opta?

"Nee, dat is niet gereguleerd door de Opta. Dat is nu juist ons probleem."

Maar u kunt ontbundelde lijnen huren?

"Ja, maar dat laat geen marge voor ons. Voor de klanten is de markt misschien gunstig, maar voor aanbieders is er niet veel te behalen. Je kunt je moeilijk onderscheiden van anderen. Dat is een belangrijk nadeel. De Opta zal deze markt op een goeie dag moeten reguleren. De Opta kan met de nieuwe Telecomwet de ADSL-markt als een specifieke markt definiëren en veel beter dan in het verleden ingrijpen. We werken samen met andere concurrenten van KPN in de Nitam. We moeten naar een eerlijk speelveld toe."

U verkoop ook ADSL-aansluitingen op het net van BBned. Komt er een joint venture met BBned, of koopt BBned Wanadoo of andersom?

"We kijken momenteel naar de situatie, gezien de maandenlange problemen. We hebben nog geen besluit genomen om zelf in het netwerk te stappen. Alles is open voor discussie."

Dus u gaat zelf in ontbundeling, met BBned, u koopt die partij of zij u?

"Wij zijn in ieder geval niet te koop. Maar alle bewegingen zijn afhankelijk van de regulering van KPN."

Te veel ISP's en onderontwikkelde ontbundeling - want Tiscali is er traag mee - en BBned krijgt niet te veel geld van moeder Telecom Italia. Waar gaat het heen?

"U heeft gelijk dat de ontbundelde markt niet sterk genoeg is, maar dat is het gevolg van de veel te hoge prijs die KPN in rekening mag brengen, of het nu het delen van de lijn is of volledige onbundeling. Per lijn moeten BBned en Tiscali momenteel 2,30 euro aan KPN betalen per klant per maand. In Engeland is aangekondigd dat BT lijnen moet bieden met een maximum van 2,10 euro, dalend naar 1,50 euro bij veel afname. In Frankrijk is het 1,80 euro met een veel groter, duurder net. In Nederland is nog veel ruimte voor prijsverlaging en dat moet de Opta doen in een volgende stap ofschoon KPN nog in beroep is tegen de laatste uitspraak hierover van Opta."

Hoeveel ADSL-klanten moet u eind 2004 hebben?

"Ons doel is op gelijk niveau met KPN te concurreren in gezonde competitie. Het marktaandeel van KPN is nog meer dan 50 procent, hoewel het daalt. In ontbundeling is het marktaandeel van KPN meer dan 80 procent, gewoon daar de concurrentie er onvoldoende aan kan verdienen."

Hoeveel jaar moet een ADSL-abonnee blijven om rendabel te worden?

"Veel te lang, veel te lang. We moeten ze dus lang tevreden houden en de concurrentie in de gaten houden. We hebben opnieuw eind dit kwartaal Tiscali ingehaald, met ruim 13 procent marktaandeel, maar nog altijd veel lager dan KPN met meer dan 30 procent in de totale internetmarkt."

Welk deel van de inkomsten van Wanadoo Nederland komt uit diensten buiten de toegang?

"Heel weinig. Het grootste deel van de resterende inkomsten is nog gelieerd aan de toegang, zoals voor veiligheid."

Wanneer begint u met muziekverkoop?

"We gebruiken OD2 in Frankrijk en in Engeland, maar we beginnen er hier niet aan. Er is niets mee te verdienen, voor ons noch voor de klant. We zijn afhankelijk van de grote maatschappijen en die stellen hun prijs."

Wanneer nettowinst?

"In 2003 hadden we een Ebitda-overschot. Maar nettowinst zit er nog niet in, door genoemde factoren. Wanneer we wel winstgevend zijn, is afhankelijk van de groothandelsprijzen. We hebben met France Telecom wel een sterke schouder, maar Parijs wil wel licht zien aan het eind van de tunnel."

Orange moet veel geld inleveren in Parijs, is FT aardiger voor dochter Wanadoo?

"Wanadoo is een Europese groep, maar alleen aanwezig in Frankrijk, Engeland, Spanje en Nederland. We willen er alleen zijn als het marktaandeel groot is of we er met innovatie kunnen leren. Nederland loopt voorop met breedband, met bijna 50 procent aandeel waardoor de markt voorop loopt in Europa. Dus France Telecom vindt Nederland een interessante markt om te leren. Hier heeft meer dan 60 procent internettoegang, in Frankijk 30 procent."

Voorbeelden?

"Kazaa en peer-to-peer waren hier veel intensiever gebruikt dan elders in Europa."

En daar speelde Wanadoo op in met aanbod van cache-geheugen bij de provider, maar stopte daar even plotseling weer mee. Waarom?

"We waren aan het testen of we klanten een cache konden bieden met peer-to-peer. Het bracht niet genoeg voordeel en op de tweede plaats was het verhaal nog niet compleet met peer-to-peer."

Wat betekent dat? Was u bang?

"Uw Hoge Raad heeft Kazaa benoemd als software, geen dienst. Maar onze cache was een dienst."

Dus was het illegaal?

"Het was een proef. Maar wij kunnen niet gaan controleren wat tante Truus of meneer de Vries doet."

Maar een provider hoeft klanten niet te controleren. U kunt peer cache wellicht ongestraft aanbieden?

"Het is niet aan ons om te controleren hoeveel muziek en films de eindgebruiker downloadt. De eigenaren van rechten voelden zich bestolen."

Waarom durfde u de zaak niet naar het gerecht te brengen?

"Het is niet ons belang. Wij zijn ervoor dat gebruikers muziek downloaden die geautoriseerd is. Ons corporate values zijn belangrijk, wij werken samen met de grote partijen in de muziekhandel."

Gemiste kans qua jurisprudentie?

"We hebben gemeenschappelijke belangen met de muziekindustrie. Je belazert je partner toch niet? We wachten samen op de markt voor muziek en clips downloaden. Die markt komt er zeker. Onze taak is nu de klant te informeren wat er mogelijk en toegestaan is. Ze kunnen uw artikelen in bedrijven wel kopiëren en goedkoop als boek uitgeven, dat zou u ook niet waarderen?"

 

Gepubliceerd

18 jun 2004
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0