Meesterhacker nog geen Aage M.

Grootschalig kraken van computers van consumenten maakt hem eerder tot een sul dan dat hij volksheld wordt zoals Aage M. die bankkluizen kraakte. Maar enig respect verdient de 18-jarige wel.

Aage Vening Meinesz werd ’s lands beroemdste kraker daar hij het op banken voorzag en personen ongemoeid liet. Aage kreeg een paar jaar terug nog Na het uitzitten van zijn straf – met spectaculaire ontsnapping - mocht hij zijn werk bij Willem Duys komen uitleggen. De omroep brengt z’n geschiedenis.

De nu gepakte Rotterdamse ‘superhacker’ brak behalve bij wat organisaties ook in op 2.000 machines van particulieren. En blijkt jongeren te hebben getroffen met publicatie van hun eigen privé, compromitterende foto’s op Facebook.

Zo liep hij ook tegen de lamp. Een meisje ontdekte niet verspreide foto’s toch op haar openbare site. De jongen had veel naaktfoto’s verzameld van tieners. Dat zijn nu minderjarigen, dus wordt hem ook bezit van kinderporno in de schoenen geschoven, waar je vraagtekens bij kunt zetten. Op 16 januari 2014 komt hij voor.

‘Voor de kick’ had de hacker het gedaan, kicken kan hij straks achter de tralies. Ondertussen pakte hij wel wat bedrijven mee, zoals een horecagelegenheid. En hij bleek het VWO-eindexamen Frans in mei te hebben verspreid. Een ware meesterkraker, en zonde dat zo’n talent op het digitale boevenpad belandde.

Dit alles dankzij gebruik van de Remote Acces Toolkit malware waarmee het mogelijk is om dat op afstand webcams te bedienen – dus ook om opnames te maken, mee te kijken en luisteren - en bestanden in te zien, te wijzigen of te verwijderen. Bovendien kan andere malware worden geïnstalleerd zoals keyloggers om toetsaanslagen waaronder wachtwoorden te verzamelen.

Antivirus software bleek weer eens niet adequaat, maar het Nederlandse programma Hitman Pro detecteert en verwijdert het wel. Dit kost echter een paar tientjes extra, maar voor deze gelegenheid is een gratis gebruik geregeld.

Dat wordt gemeld door de Waarschuwingsdienst en bij het NCSC, het Nationaal Cyber Security Centrum. Dit duidt op enige overlapping bij de overheid.

Dossier

Gepubliceerd

16 dec 2013
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0