4G-pilots op Utrechtse Uithof

Van hockeyveld tot operatiekamer

Utrecht experimenteert volop met het 4G/LTE-netwerk, onder meer vanuit collegezalen, operatiekamers en studentensportpark Olympos. De eerste bevindingen.
*) Onderstaand artikel komt gedeeltelijk uit uit Surf Magazine.
Hier kunt u een gratis abonnement op nemen.

Hoe snel is het nieuwe 4G-netwerk van KPN, hoe gaan de beschikbare mobile devices daarmee om en hoe verloopt de omschakeling van en naar een wifi-netwerk? Dat zijn belangrijke vragen die Surfnet wil beantwoorden tijdens een aantal pilotprojecten op de Utrechtse Uithof.

Nadat studenten Diergeneeskunde mei vorig jaar de primeur hadden, kregen tien uitverkoren studenten Geneeskunde begin dit jaar tijdelijk een voor 4G-ontvangst geschikte Samsung-tablet tot hun beschikking. Daarmee volgden ze op afstand een serie colleges van onder meer professor Harold van Rijen, tevens programmamanager van de Onderwijs ICT-vernieuwing.

Vertekend beeld

“Met behulp van de tien vrijwilligers hebben we diverse testscenario’s uitgewerkt”, vertelt projectleider Alwin Distelbrink, intern consultant Multimedia bij het UMC Utrecht. “Direct bij de eerste bijeenkomst startten ze hun tablets al op. Daarna zijn ze vanuit het hoofdgebouw naar de bushalte gelopen, om daar naar verschillende bestemmingen te vertrekken.”

De studenten keken daarbij onder meer scherp naar de overgang van het wifi-netwerk naar het door KPN verzorgde 4G-netwerk. “Die verliep zeker nog niet naadloos”, aldus Distelbrink. “Enerzijds omdat de gebruikte tablet een voorgeprogrammeerde voorkeur heeft voor wifi-verbindingen, waardoor deze bij de overgang naar het 4G-netwerk te lang blijft ‘hangen’. Anderzijds omdat de gebruikte applicaties moeite hadden met het 8.9-inch schermformaat van de tablets, waardoor een wat vertekend beeld ontstond.

De kwaliteit van de vanuit de collegezaal gestreamde videocontent was verder goed. Studenten op weg van en naar de campus kunnen daardoor straks ononderbroken virtuele colleges gaan bijwonen.”

Livebeelden operatie

Het tweede project onder Distelbrink heeft een aanzienlijk minder vrijblijvend karakter. Centraal staan vier nieuwe operatiekamers die zijn uitgerust met een videoconferencing-center. Eind mei volgt een pilot waarbij videobeelden vanuit deze OK’s live worden gestreamd. Gedigitaliseerde informatie van aanwezige scanners en andere apparatuur kan aan deze stream worden toegevoegd.

“Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een spoedoperatie op te starten, terwijl de betrokken chirurg nog onderweg is naar het ziekenhuis”, aldus Distelbrink. “Die kan dan via zijn tablet of smartphone gebriefd worden, of tijdens de operatie overleggen met collega’s buiten de OK.”

Aangezien de beelden uitsluitend van HD-kwaliteit zijn, krijgen betrokken artsen uitstekend zicht op de situatie. De aan de stream toegevoegde digitale informatie van scanners en andere OK-apparatuur completeert dit beeld.

“Zo verschijnt de betrokken chirurg reeds volledig geïnformeerd aan de operatietafel”, aldus Distelbrink. “In situaties waarin elke seconde telt, kan dit het verschil maken tussen leven en dood.”

Ideale testcase: hockey

Dat kan van de 4G-pilot op sportpark Olympos moeilijk gezegd worden. Al denken spelers en supporters van de Utrechtse Studenten Hockey Club (USHC) daar mogelijk anders over. Het Heren 1-team van USHC speelde in de periode van 26 mei tot 16 juli een serie play-offs waarmee het team een plekje in de prestigieuze Overgangsklasse kon veroveren. Een mooie gelegenheid voor een 4G-pilot, zag intern IT-consultant Kees van Eijden (UU) direct.

“Een belangrijk doel van de pilots is immers om vast te stellen of het netwerk hoogwaardige videostreams ondersteunt”, constateert hij. “Beelden van snel bewegende hockeyspelers en een kleine witte bal zijn natuurlijk een ideale testcase.”

Van Eijden belandde in een gespreid bedje. Eerdere wedstrijden van USHC Heren 1 werden namelijk al vastgelegd voor trainingsdoeleinden. Voor de play-offs zal de cameravoering worden overgenomen door studenten Journalistiek, zodat de live-uitzendingen een echt professioneel karakter krijgen.

De camera wordt via een laptop en een 4G-dongel verbonden met de eigen mediaserver van de UU en de cloud-dienst Ustream. Fans en geïnteresseerden vinden meer informatie over de play-offs op de Facebook-pagina van USHC: facebook.com/UtrechtseStuds.

Live opererende experts

Dankzij vier operatiekamers met een videoconferencing-center kan het UMC Utrecht op regelmatige basis deelnemen aan het zogenaamde ‘LION-event’. De LION Foundation werd in 2006 opgericht om hoogwaardige medische en chirurgische educatieprogramma’s te promoten, met name op het gebied van de otolaryngologie (hoofd- en nekchirurgie).

Daartoe ontwikkelde de stichting onder meer een wereldwijd videoconferencing-netwerk waarop studenten en collega’s live kunnen meekijken met operaties door internationale specialisten. “Een uitermate geschikte mogelijkheid voor onze afdeling Multimedia om HD-video over LTE te testen”, stelt Alwin Distelbrink.

“Er worden de gehele dag live operaties vanuit de hele wereld uitgezonden op twee videokanalen. Onze uitzending heeft een zo hoog mogelijke resolutie, om dan vervolgens met een testpanel de beeldkwaliteit op onze mobile devices te beoordelen.”

Meer informatie: www.surfnet.nl/mobiel

 

Gepubliceerd

9 jul 2013
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0