De verkoop van de aandelen Ziggo ging gepaard met een mooie afleidingsmanoeuvre in de media, de opbouw van een openbaar mobiel netwerk met 1 miljoen hotspots van klanten. Dit is overigens een verhaal apart in het licht van de goedkoop verkregen 4G-licentie.
Cinven en Warburg Pincus verkochten afgelopen week hun laatste 17 procent in Ziggo: 34 miljoen aandelen a 25,75 euro, goed voor totaal 875 miljoen euro op. Er werd zogenaamd via de sprookjesvertellers Deutsche Bank en UBS een ‘korting van 7,5 procent’ geboden, die direct na de verkoop al door een koersdaling met 7 procent teniet gedaan werd.
Bloomberg wist te melden dat Cinven de investering in Ziggo naar eigen zeggen verdrievoudigde. Warburg boekte een verviervoudiging, op grond van een anonieme bron die weleens Cinven of Warburg zelf zou kunnen zijn.
Warburg kocht Multikabel in 2005, en samen met Cinven in 2006 Casema en daarop ook Essent Kabelcom. UPC viste achter het net en heeft daar nu spijt van, ofschoon Ziggo alsnog in handen van UPC zal komen.
De top deed goed mee met de verkoop van effecten tegen hoge koersen deze maand, volgens verplichte meldingen bij de AFM:
* Bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen: 6,75 miljoen euro met 250.000 aandelen a 27 euro. Hij houdt nog 340.000 aandelen over
* President commissaris Andrew Sukawaty verkocht 200.000 aandelen a 27 euro, maakt 5,4 miljoen. Hij behoudt nog ruim 500.000 stukken
* Financieel bestuurder Bert Groenewegen verkcoht 125.000 effecten voor bijna 3,4 miljoen, en heeft er nog ruim 250.000
* Commercieel bestuurder Marcel Nijhoff verkocht 50.000 aandelen a 27 euro, en meldde vrijdag nog 21.000 verkochte stukken van 28 euro; samen een kleine 2 miljoen euro.
De laatste meldde op 30 maart nog een verkoop van 5.000 aandelen, tegen een koers van slechts 18,50 euro. De grote koersverschillen duiden op, wat met een mooi woord heet, `volatiliteit´. In gewoon Nederlands: een grote mate van windhandel.
Nu is de graaizucht - die in essentie al bekend werd bij de beursgang - de heren gegund. Zeker Bert Groenewegen die bij Perscombinatie eerder afzag van zijn graaibonus hem toegestopt door investeerder Apax die de uitgever met de slimme financiële journalisten uitkleedde. Maar de handel door het bestuur van Ziggo is geen feit om ongemerkt voorbij te laten gaan.
Ad Scheepbouwer en glasvezel
Per abonnee van Ziggo gaan al snel een paar maandabonnementen naar de top. En heeft die nu zo geweldig veel uit het vuur gesleept voor die klanten? Dat kun je onmogelijk zeggen, maar daarvoor dient de beloning ook niet. Integendeel, de bonus is een gevolg van winstgevendheid op de investering, dus behaald ten koste van de klanten. En dat in een oligopolie, ofwel een situatie met gebrekkige concurrentie.
Dit klinkt nogal socialistisch, maar het zijn de feiten. Politici hebben de hoge rentabiliteit van de kabel in Nederland in de hand gewerkt, zowel Neelie Kroes als lokale politici, ook voornamelijk van VVD-huize.
Nu verdiende Ad Scheepbouwer zo’n 40 miljoen euro aan de leiding van KPN over een periode van tien jaar. Ook met kabels die door overheden waren aangelegd en geprivatiseerd. Nu heeft Scheepbouwer nog het nodige gepresteerd met KPN, daarover is iedereen het eens.
Hij koos zonder scrupules voor de aandeelhouder, en dat was in elk geval de eerste helft van zijn bewind hard nodig gezien de te hoge prijzen die zijn voorganger betaalde voor de overname van E-Plus en de 3G-licentie. Scheepbouwer was een fantastische voorzitter in de eerste zeven jaar van zijn bewind bij KPN, en de prestaties van genoemde kabeljongens komen daar niet bij in de buurt.
Scheepbouwer had in zijn laatste jaren meer kunnen investeren, wellicht ten koste van de beurskoers. In een interview in Management Team las ik afgelopen week dat Scheepbouwer vindt dat hij het ook qua investeringen goed heeft gedaan, en dat het hele bestuur, commissarissen en toezichthouders die mening waren toegedaan. Met de retorisch bedoelde vraag: “Hadden we dan minder winst moeten maken in mijn periode?”
Op zulk gelijk valt moeilijk af te dingen. Boeiend is echter zijn volgende uiting van Scheepbouwer: “Daarnaast hebben we 1 op de 6 huizen in Nederland van glasvezel voorzien. Dat is in geen enkel land gebeurd. Ik ben dus heel happy met wat ik heb achtergelaten.”
Dat is niet conform de feiten. Reggefiber heeft de aanleg van glasvezel ter hand genomen en het bedrijf aan KPN verkocht. KPN heeft gepoogd uniforme dienstverlening te bieden op de glasvezel maar dat verliep bepaald niet optimaal.
Erger nog: de investeerders en de top van Ziggo kunnen behalve dankzij de helpende hand van de politiek als gevolg van de tekortschietende KPN in glasvezel zulke mooie winsten boeken.
Leve de vrije markt, die voor vaste infrastructuur vooral ten goede komt aan investeerders en bestuurders, en consumenten niet optimaal bedient.