Cloud-test bij Hogeschool Zeeland

Dit voorjaar startte Surfnet pilotprojecten met Surfconext. Hogeschool Zeeland, met vestigingen in Vlissingen en Terneuzen, wil onderzoeken wat deze verbindingsinfrastructuur voor hen kan betekenen.

 

[Onderstaand artikel komt uit Surf Magazine. Hier kunt u een gratis abonnement op nemen.]

Hogeschool Zeeland is een relatief kleine, brede hogeschool met 300 medewerkers en 4.000 studenten. ‘Net als andere hogescholen willen we online samenwerking ondersteunen’, vertelt informatiemanager Jacco Jasperse.

‘Niet alleen tussen onze studenten en medewerkers, maar ook met die van andere instellingen. Dan denken we aan het opnemen en online beschikbaar stellen van lessen en het delen van documenten, of via bijvoorbeeld mindmapping met meerdere disciplines aan hetzelfde probleem werken.

Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar een digitale leer- en werkomgeving, maar van zo’n totaaloplossing gebruik je in de praktijk maar een deel. En voor sommige functies bestaan elders betere oplossingen. Vandaar dat wij hebben gekozen voor het aanbieden van diensten, zowel voor samenwerking als voor informatievoorziening.’

Volledige vrijheid

Die keuze biedt vele voordelen. Jasperse: ‘Op deze manier kunnen we flexibel gebruik maken van diensten die de markt via de cloud aanbiedt. Bovendien kan de hogeschool zo kenniswerkers opleveren die al bekend zijn met dergelijke diensten.’ Een ander voordeel is dat studenten en medewerkers zelf het platform kunnen kiezen waarin ze die willen gebruiken. Dat kan een smartphone zijn, maar ook iGoogle, LinkedIn of Facebook. ‘Ook voor onze eigen informatievoorziening willen we platformonafhankelijke diensten ontwikkelen. Zo geef je iedereen volledige vrijheid.’

Surfconext vervult bij de plannen van Hogeschool Zeeland een belangrijke rol: het is de basis onder de samenwerking, ook met andere instellingen. ‘Met Surfconext kun je eigen en externe diensten aan elkaar koppelen’, legt Jasperse uit.

‘Als je met studenten van een andere instelling documenten wilt delen, hoef je niet over te stappen naar het door hen gekozen hulpmiddel.’ Surfconext biedt daarnaast bouwstenen die ervoor zorgen dat gebruikers met hun eigen instellingsaccount kunnen inloggen, zodat gastaccounts niet nodig zijn.

Zelf apps bouwen

Door al die voordelen hoefde Hogeschool Zeeland niet lang na te denken toen Surfnet instellingen zocht voor de Surfconext-pilot. Tussen mei en december 2011 wil de hogeschool drie doelen verwezenlijken:

Ten eerste ervaring opdoen met het maken van persoonlijke informatiediensten − apps en gadgets − voor studenten. ‘Momenteel hebben zij via onze portal HZInfoNet toegang tot bijvoorbeeld hun lesrooster en studievoortgang’, zegt de projectleider van de pilot, Ronald Verhage. ‘Maar een student met een smartphone wil die gegevens ook op zijn telefoon inzien of via iGoogle. Inmiddels hebben studenten een Android-app gemaakt voor hun lesrooster en hebben we zelf iGoogle-gadgets voor studievoortgang en rooster ontwikkeld. Dit deel van de pilot is dus nu al geslaagd.’ De hogeschool verwacht dat het maken van apps door studenten een grote vlucht zal nemen. Komend studiejaar zullen zij er gestructureerd mee aan de slag gaan.

Cloudstrategie

Het tweede doel van de pilot is om de hogeschoolportal HZInfoNet geschikt te maken voor het inbedden van online diensten. ‘Iemand die daar inlogt wil er zijn favoriete gadgets kunnen gebruiken. We vroegen ons af hoeveel werk het is om dat mogelijk te maken’, legt Verhage uit.

Tot slot wil de hogeschool ervaring opdoen met groepsbeheer via Surfconext. Verhage: ‘Als een docent een hulpmiddel uit de cloud inzet, wil hij niet handmatig alle groepsleden invoeren. Met Surfconext hoeft de docent alleen maar op te geven welke groep(en) het hulpmiddel gaan gebruiken. Als de samenstelling van de groep wisselt, wordt dat vanzelf aangepast.’

Informatiemanager Jasperse vindt Surfconext een mooi middel om hun cloudstrategie te verwezenlijken. ‘We onderscheiden daarin vier soorten toepassingen, waarvoor we hebben vastgelegd of we die uit de cloud willen betrekken. Bij applicaties die essentieel zijn voor onze bedrijfsprocessen willen we bijvoorbeeld zeggenschap houden over het datamodel. Dan ligt een cloudoplossing niet voor de hand.’

Enthousiast

Voor andere toepassingen wil de hogeschool wel naar de cloud, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor alle soorten toepassingen geldt dat Hogeschool Zeeland de diensten via Surfconext zowel in de eigen portal als op de platforms van studenten en medewerkers wil kunnen inbedden.

Jasperse en Verhage zijn enthousiast over de mogelijkheden van Surfconext. ‘Zolang de clouddiensten − van instellingen, Surfnet en marktpartijen − voldoen aan bepaalde standaarden, kunnen ze aan Surfconext worden gekoppeld’, zegt Verhage. ‘Dat heeft enorme voordelen: je hoeft zulke toepassingen niet zelf te hosten, te onderhouden en te beheren.’ Ook voor studenten en medewerkers zijn de voordelen evident, vindt Jasperse. ‘Zij kunnen hun favoriete platform gebruiken.’

 

(Foto: projectleider Ronald Verhage van Hogeschool Zeeland - foto van Paul van Bueren copyright)
 

Cloud-test bij Hogeschool Zeeland

Gepubliceerd

5 sep 2011
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0