Filmpjes met tips over hoe raketten af te vuren en explosieven te gebruiken; tot twee weken geleden stonden ze op de propagandawebsite voor de terreurbeweging Hamas: Mojahedun.com.
En waar stond de computer die Mojahedun.com in de lucht hield? Nergens anders dan in Nederland, ergens bij het internetknooppunt in Amsterdam, de AMS-IX. Daar heeft het Eindhovense internetbedrijf EuroAccess zijn datacentrum. Dankzij EuroAccess konden de bezoekers van Mojahedun.com elkaar op de fora handige aanwijzigingen voor de gewapende strijd toespelen.
Totdat Netkwesties ging bellen en e-mailen. Na wat e-mails en belletjes naar het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen, volgde per e-mail de boodschap namens de digitale recherche: EuroAccess is gesommeerd de Hamas-site offline te halen.
Volgens de directeur van het internetbedrijf, Paul Leurink, was de site van een grote klant uit Saudi-Arabië. De servers van EuroAccess houden ook nog andere extremistische sites in de lucht. "Die sites mogen kennelijk wel, want daarover heb ik van de KLPD niks gehoord", zegt Leurink.
"Ik neem pas actie als zij zeggen dat het niet onder de wet valt. Wat mij betreft kan een Hamas-site nog wel als er maar niet direct wordt opgeroepen tot terrorisme. Kijk, je mag bij ons best een site hebben waarop je schrijft dat je voor Allah bent en een hekel hebt aan alle andersgelovigen. Maar zoiets als filmpjes met terreuraanslagen, vlak nadat ze zijn gepleegd, dat gaat mij natuurlijk ook te ver."
Het blijkt niet de eerste keer dat EuroAccess na overleg met de KLPD besloot een Hamas-geöriënteerde website van het net te laten halen. "Vorig jaar gebeurde dat ook al eens", vertelt Leurink. "Toen was het een of andere website van de Groene Tijgers. Ook iets met Hamas dus."
De persvoorlichter van de KLPD bevestigt dat: "Er is inderdaad al eens contact geweest met EuroAccess. Een van de sites is vorige week door de provider uit de lucht gehaald."
Vooral het forum 'militaire betrekkingen' van de site trok de aandacht. Daarop stonden uitgebreide instructies over het maken van explosieven en projectielen om auto's op te blazen en een stap-voor-stap-handleidingen voor het schoonmaken van geweren.
Aaron Weisburd, de drijvende kracht achter Internet Hagannah, een site die nauwkeurig de online activiteiten van moslimextremisten in de gaten houdt, kent de site goed. "Op de voorpagina stond een banner met Sjeik Yassin, de leider van Hamas, met direct daarnaast een portret van Osama Bin Laden van Al-Qaeda. Als je die twee naast elkaar ziet, en dat Leurink dan zegt dat eerst aangetoond moest worden of de site wel terroristisch van aard was, dan moet ik concluderen dat hij blind is."
De namen van klanten in kwestie wil EuroAccess Netkwesties niet verschaffen. Volgens Weisburd is Leurink niet verstandig bezig. "Het direct of indirect leveren van diensten aan terroristen van welke soort ook, is niet wat ik versta onder een verstandige manier van bedrijfsvoering. Dat hij de identiteit van zijn Saudische klant niet wil onthullen, zorgt ervoor dat hij de enige is ik hiervoor in de openbaarheid verantwoordelijk kan houden."
In het datacentrum van EuroAccess draait nog de DNS-server van een andere website waar Weisburd over valt: Alkotla.com, de site van Hamas' studentengroepering. "Uit deze jongerenclub recruteert Hamas plegers van zelfmoordaanslagen. Hamas is een terreurorganisatie, dus ook al zouden hier geen directe aanwijzigingen staan tot het plegen van aanslagen, de site op zichzelf is wel terroristisch.
Legitieme bedrijven als EuroAccess moeten hier hun diensten niet aan verlenen", aldus Weisburd. Hij verwijst naar een pagina op de site met daarop een bloederige foto na een zelfmoordaanslag met daarin het bijschrift dat het 'zionistisch' bloed zou zijn.
Waarom houdt EuroAccess die site met lof voor de plegers van zelfmoordaanslagen nog wel in de lucht? "Ik heb niet vernomen dat de uitingen op die site volgens de Nederlandse wet strafbaar zijn. Anders had de KLPD dat wel gezegd." Waarom Alkotla.com en andere extremistisch ogende websites wel online mogen blijven, kan Kraszewski van de KLPD nog niet zeggen. "De zaken worden verder onderzocht."
Ook de DNS-server van Alawajy.net draait bij EuroAccess. Dat is de site van een bekende extremistische geestelijke Mushin Al-Awwaji. Weisburd: "Het begint bij de geestelijken, het eindigt met kogels en bommen."
Volgens hem zou de Nederlandse politie ook tegen deze sites actie moeten ondernemen. In Amerika gaat dat meestal niet. "Hier zijn in de meeste gevallen geen wetten van toepassing. We zijn afhankelijk van burgers die hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Wil EuroAccess bekendstaan als een bedrijf dat zijn ogen sluit voor islamitisch geweld?"
Ook over het Nieuwegeinse 357hosting.com - waarover Netkwesties eerder schreef - legde Weisburd een uitgebreid dossier aan. "Ik ben al een paar jaar bezig met het documenteren van zijn rol in het promoten van islamitisch terrorisme op internet en ik zal zijn rol niet vergeven of vergeten."
Die Saudische klant is volgens Leurink een van de grootste internetaanbieders van het Arabische subcontinent. "Op de server waar Mojahedun.com stond, staan nog zeshonderd sites en dan hebben ze bij ons honderden servers", aldus de Eindhovenaar.
Waarom komen de Saudi's nu uit bij een Nederlander? Leurink: "In het Midden-Oosten zijn internetfora heel erg populair. Dat heeft te maken met het strenge regime dat er heerst. Ze zijn niet vrij te zeggen wat ze willen en daarom zoeken ze een internetbedrijf in het buitenland. Veel Arabische sites worden gehost in Amerika, maar ik ben goedkoper en sneller."
Een eigen website, dat heeft EuroAccess dan weer niet. "Niet nodig", zegt Leurink. "Wij verhuren onze diensten aan andere internetbedrijven. en we willen niet met hen gaan concurreren via onze eigen site. Bovendien komen de meeste klanten toch bij ons door mond-tot-mond-reclame. Ja, ook de Saudiërs zijn zo aan ons gekomen...."