Patrick de Bruin: de opvolger van Martijn Bevelander

Spammen is, binnen bepaalde grenzen, toegestaan in Nederland. Dat geldt ook voor het uiten van extreemrechtse meningen. Patrick de Bruin doet het allebei, maar maakt er zich niet geliefd mee. Netkwesties sprak met hem.

Patrick de Bruin (24) doet al geruime tijd zijn best om spammer Martijn Bevelander te overtreffen. En met succes: onlangs haalde hij de landelijke pers.

De Bruin kwam pas vol in de schijnwerpers te staan toen hij geïdentificeerd werd als de spammer van ExtreemRechts.com. Dat was net niet de bedoeling, want De Bruin wilde liever geen combinatie van zijn handel in e-mailadressen en zijn dubieuze opvattingen. Nog steeds ontkent de Bruin er iets mee te maken te hebben. Maar inmiddels blijkt uit onderzoek van diverse providers die Netkwesties sprak, dat de link tussen extreemrechts en het verzenden van bulkmail met reclame minder toevallig is dan De Bruin, en zijn medestanders, wellicht willen doen geloven.

In import en export

"Je ziet dat De Bruin steeds slimmer te werk gaat. Zijn allereerste spamrun die ons bekend is, van maart 2002, kwam nog van zijn eigen pc met een smtp-server. Daarna gebruikte hij de servers van Nederlandse providers, en weer later stapte hij over op proxyservers in het buitenland, het laatst vooral in China." Dat zegt een Nederlandse provider die in samenwerking met Spamvrij.nl het Nederlandse spamverkeer analyseerde.

Patrick de Bruin verschuilt zich niet, noch ontkent hij een notoir spammer te zijn. Maar op dit moment heeft hij wel een probleem: "Ik heb een bulletproof server in India staan. Op deze server staat een PHP-pagina waarop bezoekers hun gegevens kunnen invullen. Deze pagina verstuurde de gegevens weer naar een ander account, maar helaas staat het IP-nummer op een zwarte lijst van mijn provider, dus de mail met die gegevens komt niet meer aan."

De bedoeling van de 'Indiase hypotheekpagina' is het verzamelen van potentiële klanten die De Bruins e-mails ontvangen, 'in India' hun naam en adres invullen en belangrijke financiële gegevens, zoals brutojaarinkomen, de gegevens van hun huidige hypotheek met rentelasten. De invullers vertonen een rotsvast vertrouwen in de technologie en in hun medemensen: de gegevens worden immers op een vage buitenlandse site opgeslagen om vervolgens onbeveiligd naar een e-mailadres van De Bruin verzonden te worden.

De Bruin trok zijn argeloze potentiële klanten recent nog op vrijdag 31 oktober 2003 met een 'spamrun' onder de kop 'Nieuwsbrief: De beste en goedkoopste hypotheek!'. Volgens De Bruin hebben al ruim 2000 ontvangers dit simpele offerteformuliertje ingevuld. Een aantal mailtjes waar menig 'bakstenen' assurantiekantoor met afgunst naar zal kijken. De Bruin heeft de reclame, beweert hij, naar plusminus 9 miljoen e-mailadressen verstuurd. In een later gesprek zegt De Bruin dat het slechts om enkele honderden aanmeldingen ging.

De Bruin wil niet vertellen wat hij met de gegevens doet die hij in een eerder stadium nog wel ontving. Het ligt voor de hand dat hij de data exploiteert voor het tweemans assurantiekantoor Zuiderster Financiële Dienstverlening en Hypotheken B.V waar De Bruin werkt. Zulks ontkent hij: de spammerij is een "... uit de hand gelopen hobby. We versturen de mails altijd in opdracht van derden. Kijk maar op Spamvrij.nl, daar staan ook banken tussen, wij doen niets anders... Natuurlijk weet mijn baas ervan, maar hij vindt het allemaal prima."

Maar uitsluiten dat het tweemansbedrijf Zuiderster niets te maken heeft met spam, kan De Bruin echter niet: "Wat dacht je, dat we die 2000 aanvragen voor een nieuwe hypotheek zelf kunnen verwerken? We zijn een tweemansbedrijf, we hebben genoeg opdrachten van hier uit de omgeving."

De providerkant

De Bruins stappen worden nauwgezet gevolgd door providers in Nederland en op Spamvrij.nl. Een directielid van een provider: "Je ziet dat hij gewoon een stuk of 50 prepaid-pakketjes gebruikt om toegang tot internet te krijgen, of bij gratis providers. Met een laptopje en 400 seconden inbellen spam je de hele wereld."

Via Spamvrij.nl is te zien dat De Bruin het afgelopen jaar steeds geraffineerder te werk gaat: gebruikte hij eerst zijn eigen naam nog bij aanmeldingen bij internetproviders en websites, tegenwoordig probeert hij zoveel mogelijk om spam via het buitenland te laten verlopen.

Bestrijding is kostbaar: "Zo'n prepaid-kaartje kost een paar tientjes, maar het blokkeren van zo'n nummer in de modembank van onze telecomleverancier kost gauw 250 euro per nummer. En dan belt hij wel in via landen als Polen of de Oekraïne."

Maar tussen de getraceerde nummers bevonden zich onlangs een aantal 070-nummers. Die behoren waarschijnlijk toe aan een en dezelfde kennis van De Bruin. Diens naam komt in de logs van providers veelvuldig voor, sinds De Bruin het wat rustiger aan doet met spam. Immers, De Bruin heeft inmiddels te kampen met wat 'organisatorische problemen' en nam een pauze.

Extreemrechtse Estafette

Patrick de Bruin werkt niet alleen. In een soort los/vast-verband werkt hij samen met Wilko van de Kamp in Den Haag en Ronald van der Wal in Apeldoorn. Ze gebruikten recent dezelfde server in China, ForeverDNS.com. Daaruit blijkt, zeggen providers, dat ze hun spamruns onderling coördineren: "Als de een even stopt, zie je dat de ander opeens meer spamt." De Bruin zegt nu even een pauze te houden. Hij ontkent ten stelligste samen te werken met anderen, of dit in het verleden te hebben gedaan.

De Bruin en Van der Wal kennen elkaar nog uit hun 'Apeldoornse tijd'. Zowel de Bruin als Van der Wal zijn betrokken bij de Vereniging van Nederlandse Nationalisten (VNN) en de Nederlandse Volksunie (NVU). De Bruin: "Ik ontken op geen enkele manier dat ik nationalist ben, maar je hebt verschillende stromingen en ik ben volksnationalist. Ik vind gewoon dat een neger niet als een Nederlander gezien kan worden. Bij Weerwolven zaten gasten die meer een '33 '45-opvatting over Nederland hebben en daar heb ik niet zo veel mee."

De Bruin werd berucht met zijn extreemrechtse spam: 'Eigen Volk eerst', die honderdduizenden .nl-emailgebruikers in de brievenbus kregen. Sindsdien hangt er een naar luchtje aan een deel van de Nederlandstalige spam. De Bruin is een racist genoemd.

"Ja, op Kafka [de extreemlinkse onderzoeksorganisatie naar extreemrechts] word ik de fotograaf van de Volksunie genoemd, omdat ik eens een keer foto's maakte van krakers, ach..."

De laatste naam in de estafette, die via inbelnummers en de weblogs van providers is te traceren, is Wilko van de Kamp, die de site Wilkonline.net onderhoudt, met e-maildiensten.

Van de Kamp is, voor zover bekend, niet betrokken bij genoemde organisaties. Hij begon te spammen op 23 oktober, zegt een provider. Van de Kamp ontkent de beschuldigingen: "Ik geef een e-mailmagazine uit en ik hou me met mijn site strikt aan de regels tegen spam zoals die recent zijn goedgekeurd in de Tweede Kamer. Ik heb niets met spam te maken."

Kent u Patrick de Bruin? Van de Kamp: "Alleen van wat e-mailcontacten. Hij zocht contact omdat hij in mijn e-mailmagazine wilde adverteren."

Maar Patrick de Bruin heeft u een cd gegeven met de 9 miljoen e-mailadressen waarmee u kunt spammen? Van de Kamp: "Dat klopt. Ik vroeg hem of ik daar eens naar mocht kijken. Ik wilde weten of mijn adressen daar ook op stonden. Ik heb dat niet gebruikt voor spam. Spam is voor mij uit den boze."

Kent u de VVN? "Die ken ik niet, voor zover mij bekend."

Vervolgens slaat Van de Kamp een dreigende toon aan, dat hij een proces kan beginnen over smaad en laster.

Bedreigingen

Spam is op zich niet illegaal, en XS4ALL verloor zijn rechtszaken tegen spambedrijf Ab.fab, dus het aanspannen van een rechtszaak heeft momenteel weinig zin. Toch zegt een van de betrokken providers binnenkort een kort geding te beginnen tegen een van de genoemde jongemannen. "Ze gebruiken valse namen wat illegaal is. Ze verkopen cd's zonder dat duidelijk sprake is van een bedrijf dat ook BTW afdraagt."

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt nog in hoeverre de sprake is van overtreding van de privacywetgeving.

Een spammer is geen crimineel, ofschoon hij wel als zodanig wordt behandeld op het internet. In de marge zijn er in dit geval raakvlakken met criminaliteit, zegt de houder van Spamvrij.nl, Rejo Zenger: "Ik ben diverse malen bedreigd, telefonisch en aan de deur. Dat zijn extreemrechtse figuren, niet noodzakelijkerwijs die spammers."

Ook De Bruin zegt daarmee te kampen te hebben: "Vervelend is dat mijn zus en mijn ouders telefonisch worden lastig gevallen, iedere keer als er iets van spam is dat ook maar een beetje naar mij riekt, ook al is het niet het geval."

Wilt u er dan niet mee stoppen? "Ik heb nooit gezegd dat ik nu nog spam, en ik heb ook nooit gezegd dat ik er mee zal stoppen. Ik doe niets illegaals..."

Gepubliceerd

13 nov 2003
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0