Tegen Meta en ingehuurd bureau

Rechtszaak aangespannen door voormalige moderatoren Facebook vanwege PTSS

Meer dan 140 Facebook content moderators die gediagnosticeerd zijn met posttraumatische stressstoornis vanwege blootstelling aan extreme beelden, beginnen een rechtszaak tegen Meta en het bureau dat hen in dienst nam.

Dit bericht The Guardian vandaag.

De moderatoren werkten acht tot tien uur per dag voor het Samasource Kenia dat content moderatie aanbiedt met AI, maar ook met inzet van werknemers uit heel Afrika die uitingen beoordelen. Ze krijgen gruwelijke beelden te zien van moord, zelfmoord, kinderporno, necrofilie, bestialiteit, zelfverwonding en terrorisme.

Ze hebben daar ernstige vormen van posttraumatische stress (PTSS), angststoornissen en depressie aan overgehouden. Dat beweert specialist Ian Kanyanya, het hoofd van de geestelijke gezondheidszorg van het Kenyatta National ziekenhuis in Nairobi. De massale diagnose vormen de basis voor een rechtszaak.

De geestelijke problemen uitten zich ook fysiek, met flauwvallen, overgeven, schreeuwen en wegrennen van hun bureau door moderatoren, aldus de aanklacht. Minstens 40 van de moderatoren zijn door hun werk aan alcohol, drugs zoals cannabis, cocaïne en amfetaminen, en slaappillen verslaafd geraakt.

Controle op hard werken

Behalve de 140 door de genoemde arts gediagnosticeerde moderatoren nemen er nog veertig deel aan de rechtszaak. Daarbij komen ook de barre arbeidsomstandigheden tot uiting met  lange werktijden in beroerde omstandigheden en aanhoudende observatie van de prestaties met dreiging van ontslag. De details bericht The Guardian ook.

Ook staat in de aanklacht dat relaties waaronder huwelijken op de klippen liepen en het libido en plezier in het leven werden aangetast. Ook vreesden moderatoren repercussies van terroristische groeperingen als ze beelden daarvan zouden verwijderen.

“Bakstenen tegen de zijkant van je huis slaan is geen normale manier om te ontspannen na het werk. Evenmin is het bijten in je eigen arm of bang zijn om te gaan slapen. Maar dat was de realiteit voor een van de 144 mensen bij wie een ernstige posttraumatische stressstoornis werd vastgesteld nadat ze afschuwelijke inhoud voor Facebook had gemodereerd.”

Als wij maar verschoond blijven

In september 2018 klaagden Amerikaanse moderatoren Facebook aan en wonnen in 2020 een schadevergoeding van ruim 5 miljoen dollar, te verdelen onder ruim 10.000 moderatoren. Dat is omgerekend 5.000 dollar per persoon.

Meta laat in totaal zo’n 40.000 personen inhoud beoordelen. Dat is een groeiend leger omdat de wettelijke aansprakelijkheid van platforms wordt opgevoerd en boetes hoger worden. Zo is in Europa de wet DSA waaronder Meta hoge boetes kan krijgen als ze onvoldoende filtert.

Missstanden ontstaan doordat wij schone sociale media eisen waaraan we verslaafd zijn, de wet daarop inspeelt, Meta dat moet zien uit te voeren en tegelijkertijd winst wil blijven maximaliseren.

Photo by Daniel Jensen on Unsplash

Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0