In 2018 richtten de KNVB en Talpa Network VoetbalTV BV op waarmee ze een jaar eerder testen begonnen voor het uitzenden van amateurwedstrijden via internet en een VoetbalTV app. De opzet was om alle amateurclubs aan te sluiten op dit videoplatform en de velden te voorzien van camerasystemen.
Doel was om familieleden en kennissen thuis te laten genieten van de wedstrijden, bijvoorbeeld grootouders op afstand, en om spelers, scheidsrechters en fans hun voetbalmomenten te laten terugkijken, verzamelen en delen met vrienden, familie, volgers en fans. Een tweede doel was, vooral van de sectie amateurvoetbal van de KNVB, om het niveau van het voetbal te verhogen met analyse van de beelden door trainers en spelers.
In 2020 zijn de activiteiten van VoetbalTV gestaakt en in september 2020 is faillissement aangevraagd door Talpa en KNVB. Op dat moment waren 150 clubs aangesloten en grotendeels van camera- en computersystemen voorzien. Netkwesties zocht de zaak uit.
Boete al van tafel
De oorzaak van het bankroet was volgens VoetbalTV het verbod van de Autoriteit Persoonsgegevens om wedstrijden op te nemen en te verspreiden. Het doel was commercieel volgens de AP, vanwege werving van reclame en sponsors voor de uit te zenden wedstrijden.
VoetbalTV kreeg een boete van 575.000 euro omdat het al begonnen was met activiteiten en de AVG overtreden zou hebben. De rechtbank in Utrecht veegde de boete van tafel. Bovendien wezen zowel de Raad van State als de Europese Commissie de AP terecht voor een foutieve interpretatie van de wet. Afgelopen vrijdag deed ook het Europese Hof van Justitie (EHvJ) dit, na vragen van de rechtbank Amsterdam.
Deze zaak gaat over het delen van mailadressen van de leden van tennisbond KNLTB met commerciële partijen. De AP verbood dit op dezelfde gronden: een commercieel belang aanvoeren in privacykwesties is altijd fout, zei de AP. De bond kreeg een boete en vecht die aan bij rechtbank Amsterdam. Het Europese Hof zegt dat een commercieel belang niet altijd mordicus mag worden afgewezen door de AP.
Bankroet opgeheven
Nu blijkt dat VoetbalTV reeds een schadeprocedure is begonnen, zo zegt Talpa desgevraagd. “Door de rechterlijke uitspraken is de AP vanwege het onrechtmatige handelen ook juridisch aansprakelijk voor de schade die zij bij VoetbalTV heeft veroorzaakt. VoetbalTV heeft de AP daarom eerder verzocht de door haar ontstane schade te erkennen en in overleg te treden voor een minnelijke financiële regeling.
De AP heeft deze gelegenheid aan zich voorbij laten gaan. VoetbalTV heeft inmiddels dan ook de rechter gevraagd de AP te veroordelen tot een schadevergoeding. Deze procedure loopt nu. Zolang de zaak onder de rechter is, doen we verder geen inhoudelijke uitspraken.”
Uit stukken van de Kamer van Koophandel en het faillissementsregister blijkt dat Talpa en de KNVB met kwijtschelding van hun eigen schulden aan VoetbalTV het bedrijf in oktober 2020 uit het faillissement hebben gehaald.
Dat is op de eerste plaats gedaan om schade te kunnen vorderen. De rechter wordt nu gevraagd door advocaat Quinten Kroes van kantoor Brinkhof (foto) om te bevestigen dat het besluit van de AP een schadevergoeding rechtvaardigt. Zo ja, dan volgt pas de bepaling van de hoogte van de schade. Die loopt dan volgens een betrokkene in de miljoenen euro’s.
Of VoetbalTV weer actief wordt, willen Talpa en de KNVB later gaan bespreken. John de Mol liep met het idee om bij Nederlands succes van VoetbalTV een internationaal format te maken.
*) Groot beeld: Sparta-tribune (Peter Olsthoorn)