Hoe te beveiligen met anti-ddos

Enkele bekende cyberaanvallen

De wereld van het internet brengt veel moois met zich mee, maar zo nu en dan ook drama. Wat doe je ertegen?

Tegenwoordig speelt een groot deel van ons leven zich af op het internet. Mensen zitten er gemiddeld vele uren per dag op, ook voor het regelen van relevante zaken. Denk aan bankieren, investeren, werken en ga zo maar verder.

Om die reden is internet natuurlijk ook aantrekkelijk voor mensen die kwaad in de zin hebben. Met zogenoemde cyberaanvallen trachten hackers bijvoorbeeld toegang te krijgen tot systemen om zo gegevens te stelen, vernietigingen of te wijzigen. 

In principe zijn er drie soorten cyberaanvallen. In de eerste plaats heb je de eenvoudige cyberaanvallen. De overheid vergelijkt deze aanvallen met het laten openstaan van een raam. Door een lek kunnen hackers gemakkelijk in systemen binnenkomen als je niet goed beveiligd bent. Daarnaast heb je ook geavanceerde cyberaanvallen en specifieke aanvallen. In dit artikel gaan we dieper op die laatste twee cyberaanvallen in. Wat zijn enkele beruchte cyberaanvallen? 

Ransomware-aanval ‘WannaCry’ 

Een zeer bekende cyberaanval vond plaats in 2017; de zogenaamde Wanna Cry-aanval. Deze aanval richtte zich niet op een specifiek doel, maar op gigantisch veel computers over de hele wereld. Er zouden meer dan 200.000 computers zijn geraakt door deze aanval, in meer dan 150 landen.

Deze aanval met ransomware (gijzelsoftware) heeft gigantische schade veroorzaakt, onder meer met infectie van systemen van grote telecommunicatiebedrijven. Gelukkig heeft Microsoft later een patch uitgebracht waarmee het beveiligingslek kon worden gedicht. Dit voorbeeld laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om goede beveiliging te hebben. Ook anti-ddos is een cruciale wijze van beveiliging. 

Aanval Hof van Twente

Bij de bovenstaande aanval kun je nog denken dat deze willekeurig was gericht, vooral met het doel om onrust te veroorzaken. Echter, soms worden doelwitten heel specifiek aangevallen, zoals Nederlandse gemeenten eind 2020. Onder meer de gemeente Hof van Twente was slachtoffer van een cyberaanval.

Het leed was ongekend en uiteindelijk had de gemeente Hof van Twente er wekenlang last van. De oorzaak: hackers konden eenvoudig in het systeem komen met een zeer simpel wachtwoord. te komen. Uiteindelijk is er nog een rechtszaak over de betaling van de schade geweest tussen door en het IT-bedrijf dat deze gemeente inschakelde. De rechter besloot dat de gemeente deze zelf moest betalen. 

Welke sectoren lopen een groot risico?

Je vraagt na het lezen ongetwijfeld af: welke sectoren lopen het meeste risico op een cyberaanval? Waarschijnlijk kun je wel raden wat op 1 staat: namelijk de financiële sector, want hacken heeft meestal een financieel motief. Daarnaast is zijn overheden, ook de lokale, vaak een doelwit. Op nummer drie staat de energiesector en op nummer vier de cryptomarkt. 

*) Bron: Consultancynieuws

**) Beeld: Kasia Derenda on Unsplash

Gepubliceerd

18 sep 2024
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0