Emoties zijn sturend

Hoe softwareontwikkelaars denken over AI die hun werk verandert

Het verhaal over de infiltratie van kunstmatige intelligentie (AI) in ons professionele leven is vaak getint met angst. Kan een computer sneller en goedkoper doen wat ik doe? Worden mijn vaardigheden overbodig? Wat als een robot mijn baan overneemt?

Softwareprogrammeurs lopen voorop om deze angst onder ogen te zien. AI-assistenten die code schrijven zijn geen sciencefiction, maar worden een vast onderdeel van softwareontwikkeling. AI zal misschien niet volledig de plaats innemen van software die door mensen is gecodeerd, maar de groeiende mogelijkheden ervan veranderen ongetwijfeld de manier waarop software wordt geschreven en gebruikt.

Wij hebben een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen hoe softwareontwikkelaars werkelijk denken over de komst van AI naar hun werk. Wat we vonden was verrassend: de zorgen van programmeurs over deze technologie gaan gepaard met opwinding.

Tweets onderzocht

We richtten ons onderzoek op GitHub Copilot, een opkomende AI voor softwareprogrammering. We verzamelden gegevens van Twitter (nu X): ruim 107.000 tweets die zowel "GitHub" als "Copilot" trefwoorden bevatten tussen 2 juli 2021 en 1 juni 2022.

Na het filteren en opschonen van de gegevens analyseerden we ruim 16.000 relevante tweets van ruim 10.000 softwareprogrammeurs. We identificeerden de emoties die werden geuit en onderzochten hoe deze emotionele reacties in de loop van de tijd veranderden.

Ontdekking van potentieel

 Aanvankelijk vonden we ontwikkelaars die worstelen met een mix van angst en scepsis. Maar toen de programmeurs de mogelijkheden van de tool verkenden, vond er een fascinerende verschuiving plaats. Er ontstond opwinding.

Programmeurs ontdekten het potentieel van AI om vervelende taken zoals het schrijven van repetitieve codeblokken of het oplossen van kleine bugs te automatiseren. Hierdoor konden ze zich richten op de meer creatieve en uitdagende aspecten van het programmeren, wat leidde tot een gevoel van prestatie en een nieuwe waardering voor dit AI "codemaatje".

Dit ‘innerlijke conflict’ is niet uniek voor programmeurs. Het laat zien hoe we allemaal zouden kunnen reageren op intelligente automatisering op onze werkplek.

Emoties zijn sturend

Terwijl AI zich blijft ontwikkelen, moeten we behalve rekening houden met de technische mogelijkheden van de machines, het menselijke element in ogenschouw nemen: hoe we ons voelen als we met ze samenwerken. De reis via angst en scepsis naar het zien van AI als een hulpmiddel dat onze vaardigheden kan verbeteren, is een proces dat wordt aangestuurd door emoties.

Dit is belangrijk voor werkgevers die AI willen introduceren in hun werksystemen. Door de emotionele reis van hun werknemers te begrijpen, kunnen managers anticiperen op de aanvankelijke weerstand en hun aanpak aanpassen. Denk hierbij aan gefaseerde introducties, trainingsprogramma's en duidelijke communicatie over de voordelen van de technologie.

Ons onderzoek benadrukt ook het belang van experimenteren. Hoe meer kenniswerkers met AI-tools speelden, hoe beter ze begrepen wat de waarde ervan was en hoe ze in hun workflow konden worden geïntegreerd. Dit bevordert een cultuur van innovatie en continu leren binnen de organisatie.

Onderdeel van het werkende leven

Ons onderzoek suggereert dat AI tools zoals GitHub Copilot krachtige educatieve hulpmiddelen kunnen zijn. Door ze te integreren in trainingsprogramma's kunnen organisaties en onderwijsinstellingen beginnende programmeurs uitrusten met waardevolle vaardigheden en inzichten.

Niet alleen softwareontwikkelaars zien AI een onderdeel worden van hun dagelijkse werkende leven. AI dringt door in de professionele wereld: bij artsen die diagnoses stellen, bij advocaten die juridische argumenten opstellen en onder academici die de grenzen van onderzoek verleggen. Allemaal staan ze aan de vooravond van een grote verschuiving in de manier waarop ze hun dagelijkse taken aanpakken.

Als je je zorgen maakt over de infiltratie van AI in je werk, probeer het dan te zien als een hulpmiddel dat je vaardigheden en expertise een boost kan geven.

Als je accountant bent, kun je misschien vervelend papierwerk automatiseren met AI, waardoor je tijd vrijmaakt voor complexe financiële analyses. Of je bent een ontwerper die AI kan gebruiken om verschillende mogelijke ontwerpideeën te genereren, voordat je ze verfijnt met jouw creatieve visie.

Deze dynamische interactie tussen mens en AI is essentieel. De volgende keer dat je over AI op de werkplek hoort, denk dan "verbetering" en niet "vervanging". De opkomst van de hybride werknemer - een persoon die samenwerkt met AI - staat voor de deur en dat kan een opwindend vooruitzicht zijn. De toekomst van werk is misschien niet mens versus machine, maar samenwerking tussen mens en AI.

*) Najmeh Hafezieh is Lecturer in Digital Innovation and Analytics aan de Royal Holloway University of London, Farjam Eshraghian is Senior Lecturer in Digital Business aan de University of Westminster . De originele versie van dit artikel verscheen bij The Conversation.

**) Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Hoe softwareontwikkelaars denken over AI die hun werk verandertHoe softwareontwikkelaars denken over AI die hun werk verandert

Gepubliceerd

22 aug 2024
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0