Ingezonden mededeling

Hoe ga je om met social media na een scheiding?

Wie denkt dat social media alleen iets is voor de jeugd, heeft het mis. Veel ouders hebben namelijk ook een account bij één of meerdere social media kanalen. Zo ben je mogelijk actief op Facebook of Instagram. Als je kinderen hebt, plaats je misschien met enige regelmaat een foto van hen. Niet gek, want je bent ongetwijfeld trots op jouw kroost. Als je getrouwd bent, heeft je partner waarschijnlijk geen problemen met het plaatsen van dergelijke foto’s. Na een scheiding kan dit veranderen. Om te voorkomen dat er een conflict ontstaat, vertellen wij je hier hoe je omgaat met social media na een scheiding.

Regels voor het online plaatsen van foto’s van kinderen

Op social media zien we met enige regelmaat foto’s van gezinnen met kinderen voorbij komen. Zo worden er tijdens een vakantie bijvoorbeeld kiekjes van de kinderen in het zwembad gedeeld. Als jouw kinderen nog geen 16 jaar zijn, ben je als ouder verantwoordelijk voor het beschermen van hun privacy.

Zijn jij en je voormalig partner gescheiden? Dan plaats je mogelijk geen foto’s op social media om de privacy van je kinderen te waarborgen. Het kan zijn dat je ex hier minder waarde aan hecht en regelmatig een foto deelt.

Ga het gesprek aan met je ex

Wil je liever niet dat jouw ex foto’s van de kinderen op social media plaatst? Dan kun je het beste het gesprek aangaan. Laat hem of haar weten hoe jij erin staat en wat de reden is dat jij geen foto’s van de kinderen post.

Als jij en je ex nog prima door één deur kunnen, is de kans groot dat een conflict uitblijft. Mogelijk slaag je er zelfs in om je ex te overtuigen, waardoor hij voortaan ook geen foto’s van de kinderen meer online plaatst. Kunnen jullie elkaar niet meer luchten of zien? Schakel dan een mediator in.

Maak afspraken over het online plaatsen van foto’s

Toen jij en je ex uit elkaar gingen, hebben jullie waarschijnlijk een zogeheten ouderschapsplan opgesteld. Hierin staan afspraken rondom de opvoeding van kinderen. Steeds meer mensen nemen in een ouderschapsplan afspraken op over het online plaatsen van beeldmateriaal.

Als jullie dit bij de scheiding niet gedaan hebben, kun je ervoor kiezen om dergelijke afspraken alsnog toe te voegen. Dit kan uiteraard alleen als je ex hiermee instemt. Het ouderschapsplan heeft immers betrekking op twee partijen.

Schakel hulp in

Je kunt geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering bij een scheiding. Dit betekent dat je niet verzekerd bent van juridische hulp. Heb je toch hulp nodig? Dan draai je zelf op voor de kosten. Omdat het hier om een conflict gaat, vraag jij je mogelijk af waarom je geen beroep kunt doen op een rechtsbijstandverzekering.

Hiervoor moeten we antwoord geven op de vraag: ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’ Je bent hiermee inderdaad verzekerd voor juridische hulp bij conflicten, maar een echtscheiding is één van de zaken die buiten de dekking valt. Dit geldt ook voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint en een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering.

Gepubliceerd

12 mrt 2022
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0