Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie in Eindhoven en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel brachten deze week een Discretie te allen tijde uit waarvoor ‘schokkend’ een te zwak cliché is. Het behandelt de jongensprostitutie in Nederland.
Internet is niet de oorzaak van het omvangrijke misbruik van jongens, maar verlaagt de drempel aanzienlijk gezien de mogelijkheden voor anonieme vraag en aanbod met seksadvertentiewebsites (bijvoorbeeld Boys4U, Sexjobs en Kinky), chatwebsites (zoals Bullchat en Planet Romeo) of apps (zoals Hunqz en Grindr). ‘Als gevolg hiervan zijn mogelijke slachtoffers steeds minder goed zichtbaar voor hulpverlening- en opsporingsinstanties’, aldus het rapport.
Veelal gaat het om kwetsbare jongens die bijvoorbeeld op straat terechtkomen. Geld is veelal de drijfveer, maar ook zoeken jongens spanning of vluchten uit een streng-religieuze omgeving vanwege homofiele gevoelens. Soms werden ze thuis al misbruikt. De gemiddelde leeftijd van ondervraagde jongens is 15 jaar, niet zelden begonnen ze het werk al vanaf hun 12e jaar.
Zes jaar gevangenis
Daders zijn doorgaans twee types: de vaak oudere ‘charmante redder’ die inspeelt op de onzekerheid van slachtoffers die worstelen met hun homoseksuele gevoelens en hun eigen seksuele behoeften botvieren te bevredigen; de geldbeluste exploitant die jongens misleidt, misbruikt en dwingt tot prostitutie.
In Nederland is sekswerk legaal wanneer dit vrijwillig en door personen vanaf 18 jaar wordt uitgevoerd. Dwingen tot seks tegen betaling is strafbare mensenhandel, of het slachtoffer minder- of meerderjarig is. Van binnenlandse seksuele uitbuiting in Nederland zijn jaarlijks zo’n 3.000 slachtoffers volgens schattingen.
Zelden komt het tot arrestaties en veroordelingen gezien de moeilijke bewijsvoering, maar begin dit jaar strafte de rechtbank Midden-Nederland de daders Nico L. en Romeo A. tot zes jaar gevangenisstraf en TBS en een compagnon ook zes jaar en TBS. Deze heren zijn over een paar jaar weer vrij – met TBS – en de klanten – en ook hotelmedewerkers die tegen betaling meewerken - gaan vrijuit.
Details
Uit de vonnissen: ‘Via het internet en voornamelijk via…een chatsite voor gays, werden jonge, kwetsbare jongens benaderd…vaak net of nog net geen 18 jaar oud. Uit de verklaringen van de jongens blijkt dat hoe jonger en kinderlijker zij eruit zagen, hoe beter het verkocht. Nadat hiermee was gechat volgde een afspraak. Tijdens deze afspraak of kort hierna werden de jongens gevraagd of bewogen om als zogenaamde payboy prostitutiewerkzaamheden te verrichten.
In het wervingsprocesvond er een proefdate plaats om te kijken of de jongen geschikt was voor prostitutiewerkzaamheden. Bij deze proefdate was [medeverdachte] de ‘klant’ en keek [verdachte] veelal toe…[verdachte] maakte ook foto’s en/of filmpjes van de jongens, welke foto’s later bewerkt werden door [medeverdachte] . Van de jongens werden profielen met seksadvertenties geplaatst op de website [website] , waarbij tegen betaling seks met hen werd aangeboden.’
De vonnissen bevatten de gruwelijke details uit het strafrechtelijk onderzoek O3Yukon waar ook het rapport uit put. Voor het eerst is deze markt uitgebreid in kaart gebracht, ook dankzij gesprekken met slachtoffers die terecht kunnen op Chat met Fier
Aanbevelingen
De onderzoekers bevelen de overheden aan om veel meer werk te maken van het traceren en voorlichten van de tieners die aan deze uitbuiting ten prooi vallen. Om misstanden te kunnen signaleren is het belangrijk dat online én offline actief op zoek wordt gegaan naar (mogelijke) slachtoffers, en dat speciaal aandacht komt voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren die een extra kwetsbare doelgroep lijken te vormen.
Onderzoekers spreken wel zorgen uit over daders die doorgaans doelbewust op minderjarige jongens uit zijn, maar doet geen aanbevelingen om hen te traceren en vervolgen.