Vanaf 2001 mogen we genieten van Google Earth, dat een voortzetting is van bedrijf Keyhole. De nauwkeurige beelden van aardoppervlakten leidde tot zorgen over nationale veiligheid in een aantal landen en privacy. Er kwamen uitbreidingen voor de maan en de planeet Mars. Er kwam een betaalde versie Google Pro om onder meer film en data toe te voegen, maar die versie is nu gratis.
Ondanks die toevoegingen luidt de vraag: waarheen met Google Earth? Die vraag stelt Google via een enquête nu ook zelf onder gebruikers van Google Earth Pro. Dat zaait twijfel.
Dronebeelden
Google laat ons in de enquête de ‘features’ op volgorde van wenselijkheid plaatsen, wat argwaan bij me wekt. Is dit een verkapt ‘Wat kunnen we nog meer schrappen’. In het rijtje van voornamelijk basisfunctionaliteit dat gepresenteerd wordt, komt nota bene ook ‘zelf plaatsmarkeringen maken’ voor, wat de applicatie zo populair maakte.
Vervolgens vraagt Google of ik ook video’s maak met een drone . Dat is niet het geval en de meeste van u ook niet, denk ik. Maar die kaartlaag met drone-video’s gaat er vast komen. Wel jammer voor de panoramafotografen die een tijdje geleden al verdrongen werden, net als de Google Earth Community, maar bewegend beeld is nu éénmaal onweerstaanbaar. Het is niet eens 360-graden video, dus we zullen de interactie die wel mogelijk is met Streetview nog gaan missen. We mogen hopen dat er meer centen naar 3D-modellering blijft gaan dan naar drone-video’s.
Niet synchroon
Hoe zit met de privacy van de dronebeelden van particulieren, want allicht zal niet enkel het aardoppervlak worden gefilmd? We herinneren ons de ophef nog over herkenbare gezichten en kentekenplaten van Streetview. Ik verwacht er niet al teveel problemen mee, omdat Google zijn algoritme inmiddels goed heeft getraind om privacygevoelige beelden te filteren.
Veel liever dan drone-beelden via Google Earth, zou ik mijn oude Google Earth Tours in 3D weer kunnen laten zien op mijn website, zoals mogelijk was met de Google Earth API (en plug-in). Wil Google verder bezuinigen? Want stilletjes werden in de zijbalk ook de publieke kaartlagen met grenzen plaatsnamen en de wegenkaart naar beneden verplaats.
Waar ook op bezuinigd wordt, is dat "Help ons Google Earth te verbeteren" na de uitnodiging opmerkelijk genoeg alleen in het Engels kan. Komt hiermee een einde aan de internationalisering? Kennelijk vertrouwt Google niet op de eigen vertaaldienst 'Google Translate'? "We stellen je feedback erg op prijs". Tja, dat is wel keurig Nederlands . . .
Doekje voor het bloeden is dat de Google Earth Pro nog steeds als eerste de nieuwe luchtfoto’s krijgt die Google van bedrijven koopt. Al moet je hiervoor wel eerst klikken op ‘historische beelden’ bovenaan het scherm.. Terwijl de nieuwe straten in Google Maps nog dwars door de akkers lijken geploegd, zijn dezelfde akkers in Google Earth op het web zelfs nog helemaal leeg, terwijl daar toch al een tijdje mensen wonen.
De enquête en genoemde veranderingen roepen ook opnieuw twijfel op over Google’s herhaalde belofte van complete ondersteuning in de webversie van de eigen, uitgebreide KML-standaard, waarmee meer uitgebreide kaartlagen kunnen worden gecreëerd bovenop de basiskaart.