Begrijp me goed: ik zit niet te wachten op Ongehoord Nederland en heb eerder feitelijk onjuiste argumentatie van haar voorman Arnold Karskens weersproken. Maar moet je ON vanwege tot nu toe getoonde misvattingen en domheid ook mijden als de pest? Als hoog opgeleide, rijke, elitaire burger heb ik het privilege op tv behalve voetbal vooral cultuur en documentaires te kijken; en vijf dagbladen te lezen, waaronder de Volkskrant. Is die mooie krant met sterke wetenschap- en literatuur zelf niet meer dan eens vooringenomen, en maakt ze discutabele selecties?
Het Volkskrant-profiel over ON opende met ‘het regende vorig jaar onzinnige complottheorieën’ vanuit een online ON-probeersel, gevolgd door de gratuite voorspelling dat we die vaker tegemoet zullen moeten zien met zijn entree in het bestel.
Vervolgens zaait de krant twijfel over de juistheid van de beslissing om ON tot het bestel toe te laten. Weliswaar voldoet ON aan de democratisch vastgestelde vereisten, maar de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseerden ‘tandenknarsend’ positief.
Inderdaad valt op dat het Commissariaat de aanvallen van ON op de NOS niet pikt en de komst van golven van ‘nepnieuws’ veronderstelt. Erger nog, de toezichthouder schrijft eigenlijk dat ze ON wil kunnen weigeren. De Raad voor Cultuur plaatst soortgelijke opmerkingen over de aanvallen op de integriteit van toekomstige collega NOS, maar is een stuk positiever over het afscheid van rare uitingen zodra ON op televisie is.
Linkse WC-Eend
Waarom slikt de Volkskrant de oordelen van het Commissariaat en de Raad voor Cultuur wel voor zoete koek, en onderzoekt niet hoe die oordelen – meningen, geen feiten – tot stand komen? Toch niet omdat die in de links-liberale bubbel van de krant en haar lezers – zoals ik - welgevallig zijn?
Vervolgens constateert het portret dat de raad van bestuur van de NPO ‘zuinigjes’ oordeelt dat ze ON niet kunnen tegenhouden. We hebben te maken met een verklaard D66/PvdA bestuur in dito ‘ruimdenkend’ bestel. En de Volkskrant citeert met instemming de NPO Ombudsman, die blijk geeft van vooringenomenheid over ON maar wel vindt dat de Kaagdocu journalistiek juist was.
‘Critici maken zich vooral zorgen over ON’, schrijft de krant vervolgens. Wie zijn die ‘critici’ dan? Het blijkt te gaan om de baas van de auteur, Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok. We kunnen niet verwachten dat de WC-Eend hier de noodzakelijke reinigende werking doet.
En ultimo, vindt ook minister Slob het noodzakelijk om de eigen, democratische vastgestelde voorwaarden voor nieuwe omroepen, te kritiseren, om bij voorbaat ‘onbetrouwbaar nieuws en desinformatie’ te verwachten van ON.
Fox ON of samenwerken?
ON zal qua meningen en selecties dicht tegen de PVV en FvD aanschurken, niet mijn partijen, maar hun aanhang is democratisch vertegenwoordigd. De Volkskrant noemt als doembeeld van ON het Amerikaanse Fox en staaft dat met rechts-nationalistische uitingen van Reinette Klever, Arlette Adriani en Tamar Hessels. Welke zin heeft het tevoren afserveren van hen op tv vanaf 1 januari?
Diezelfde editie van Volkskrant met de kritiek op ON bevat een aantal uitingen die geen grond hebben, of tenminste voor discussie vatbaar zijn. Zo is een hele pagina ingeruimd voor een opinie over algoritmes, die feitelijk zo onjuist en tendentieus is dat ze in de categorie coronacomplotten niet misstaat. En de krant ging verschrikkelijk in de fout met de trage en volkomen tekortschietende reactie op de overstromingen in Limburg. De ramp moest nog op de voorpagina van de Volkskrant donderdag wijken voor de coronaverslaving van de krant, die naar Limburg maar liefst een hele ‘correpondent’ en twee verslagevers vanuit de hoofdstad deed afreizen. PVV, FvD en ON halen hun aanhang juist in ‘afgelegen provincies’, vanuit Amsterdam gezien. Waar ook journalisten zo ruimdenkend heten te zijn, maar wel tot de stadsgrenzen.
Misschien is het moediger en verstandiger om ON en Karskens van harte welkom te heten in Hilversum en ze met open vizier tegemoet te treden. En hen wellicht zelfs te helpen bij het bedienen van hun publiek met goede programma’s. Waarom laten de NPO Ongehoord Nederland niet samenwerken met Omroep Zwart? Dat is pas een ontdekkingstocht in plaats van je weer terug te trekken op je veilige D66-bubbel.
En als ON over de schreef gaat, dan is correctie mogelijk en nodig, maar tevoren al dat gelijkhebberige toontje van de Volkskrant en raden en commissariaten waarvan de leden vooral die krant lezen is een censuurhouding. De vrijheid van meningsuiting, inclusief een dagelijkse portie onzin aan matig of onjuist onderbouwde columns, opinies, interpretaties en selecties is een goed recht voor de Volkskrant, dus binnen de grenzen van de wet ook voor Ongehoord Nederland. Vrijheid van meningsuiting is niet voor bange mensen.
Wij journalisten zijn experts in het ontwaren van splinters in andervrouws ogen, maar miskennen al te vaak de balk in onze eigen waarneming.