Netkwesties volgt Cyberbunker en betrokkenen sinds twintig jaar, helaas met grote tussenpozen. Het jongste artikel verwees naar de uitingen van de Duitse politie over de ontmanteling en een verhaal op Follow the Money. Dat begint met de aankoop in 2013 van een voormalige militaire bunker bij het Duitse Moezel-dorp Traben-Trarbach met 5.550 m2 kantooroppervlak, verdeeld over vijf grotendeels ondergrondse etages, op 13 hectare grond; met een prijs van 350.000 euro een koopje. De gemeente stemt in met Xennts plannen voor aanpassing van de bunker om met Calibour GmbH een hostingbedrijf te bouwen, tegen zijn belofte dat er zo’n honderd arbeidsplaatsen zullen komen.
Virtueel en fysiek
Meest curieuze aan het hele verhaal is de fysieke component van een activiteit die je overal ter wereld in veiliger landen in ieder gebouw kunt aanbieden, maar Xennt biedt naar eigen zeggen bescherming tegen ‘wervelstormen, aardbevingen, atoombommen, concurrenten en regeringen’. De ‘bullet-proof hosting’ wordt letterlijk genomen, wat voor de dienstverlening niet noodzakelijk is. Dit maakt maakte het voor de politie erg makkelijk om de kabel naar de bunker te tappen, ofschoon vrijwel alle verkeer zwaar versleuteld was. Soms waren de heren daarmee slordig, zoals vaker de oorzaak is van bewijsvoering bij digitale misdaad.
De documentaire van Panorama van de Nord-Deutsche Rundfunk (NDR) van juni 2020 biedt een boeiende illustratie van het moeilijk te behappen virtuele karakter. Burgemeester Patrice-Christian-Roger Langer weet dat de gemeente akkoord ging met het trekken van een extra grote energiekabel en verneemt iets over hoog stroomverbruik. Hij vermoedt, mede op grond van de geruchtenmolen in het dorp, dat er een flinke wietplantage in de bunker huist. Langer vraagt belet en wordt keurig ontvangen in de bunker. Hij wil alle etages zien en ontdekt geen plantage, wel woonruimtes.
Onschuldig
Ondertussen wordt er echter via de servers in grote hoeveelheden drugs verhandeld, zoals via Wall Street Market met een miljoen klanten en ruim 5.000 verkopers. De marktplaats wordt begin mei 2019 ontmanteld door de Duitse en Amerikaanse politie met hulp van High-Tech Crime in Nederland die eerder de markt Hansa ontmantelde. We komen hierop nog apart terug. In de documentaire vertelt Klaus-Martin F. (‘TheOne’) daarover, een ‘gewone’ vader van een gezin. Hij probeert nog even vol te houden dat de Wall Straat Market niet zelf drugs verkocht maar enkel de marktplaats bood. Maar hij heeft inmiddels bekend en wordt vervolgd.
Xennt schrijft voor de programmamakers op dat hij onschuldig is, omdat hij niets wist van de inhoud van de digitale diensten die hij hosting verschafte. Politie en openbaar ministerie hadden echter jaren om bewijzen te verzamelen want ze luisterden zijn bedrijf sinds 2015 af.
Versleutelde telefonie
Wat wij niet wisten en wat nieuw is in het verhaal in The New Yorker van de bekroonde Britse schrijver Ed Ceasar is de bouw van versleutelde telefonie door Xennt die Ceasar vertelde dat zijn apps onder verschillende merken over de hele wereld werden verkocht en gedistribueerd door derden; zoals Underground op een aangepaste BlackBerry en messaging-app Exclusief op een Wileyfox Android-toestel. De telefonie zou beter verdiend hebben dan de hosting.
Verder kunt u het uitgebreide verhaal beter zelf lezen. En op de foto’s rechts klikken die uit de Duitse docu komen; zoals van het restaurant waar Xennt en zijn mensen heen gelokt waren om ze te kunnen arresteren. In de docu vertelt aanklager Jörg Angerer (foto) hoe spannend de ontmanteling van de bunker en arrestatie waren, want ze vermoedden dat Xennt met zijn telefoon de boel in de bunker in één keer zou kunnen opblazen.