Na aanvankelijke problemen alsnog stijging winst en omzet

Stroeve Britse overname van Fox-IT

Na de overname eind 2015 liet de Britse NCC Group De Delftse cyberbeveiliger Fox-IT lange tijd ongemoeid. Dat schetst het FD als een probleem.

Eerder kwamen de bezwaren van Defensie tegen de Britse overname van Fox-IT aan het licht vanwege spanningen met de vereisten van de Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten (ABDO 2006); oftewel angst voor lekken van kennis en software van digitale Defensiebeveiliging en -operaties.

Zaterdag schreef het FD dat de overname ook verder niet goed verliep: de gebrekkige integratie gezien moeten worden als ‘verloren jaren’.

De verkoopprijs van Fox-IT eind 2015 was 135 miljoen euro, een hoog bedrag gezien de winst van slechts 1 miljoen euro op een omzet van 30 miljoen, en het risico dat al die kennis bij de 220 werknemers zo kon weglopen. Maar de aandeelhouders Menno van der Marel, Ronald Prins, Ad Scheepbouwer en Jurjen Harskamp waren spekkoper.

De hoge prijs was mede te danken aan het inhuren van de gerenommeerde Amerikaanse tussenpersoon JC Raby, oprichter van Boston Meridian dat vele overnames in Silicon Valley doet. Maar nu de weg vindt naar NCC Group in Manchester dat marktleider in beveiliging wil worden, tenminste in Europa.

Een jaar na de overname maakte NCC al bekend dat de integratie een uitdaging wordt, en dat Defensie de opdracht aan Fox-IT even heeft opgeschort. Daarna wordt het niet veel beter, zo vertelt Harskamp, die bleef als directeur, maar inmiddels met z’n geld van de verkoop investeerder is geworden. NCC-baas Rob Cotton laat Harskamp en Prins weten geen haast te hebben met integratie.

In de zomer van 2017 schrijft NCC ruim 24 miljoen pond, zo’n 30 miljoen euro, af op de waardering van Fox-IT die dan een paart on verlies heeft geboekt. Ook de verdere cijfers zijn slecht en Cotton en president-commissaris Paul Mitchell moeten vertrekken. NCC probeert tevergeefs van het nog niet betaalde deel van de overnamesom 11 miljoen euro in te houden wegens te rooskleurige voorstelling van zaken door de verkopers.

Bij Fox-IT zelf lopen chefs weg en de nieuwe directeur Joost Halkes van Bol.com blijkt een verkeerde keuze die binnen een jaar weer weg is. Z’n opvolger is Erik Ploegmakers die eerder al vijf jaar bij Fox-IT werkte. Onder hem groeien omzet en resultaat, maar voornamelijk binnen Nederland bereikt.

 De integratie komt nu wel op gang. Meestal gaan overgenomen bedrijven kapot door te veel integratie en bemoeienis, te weinig is kennelijk ook niet goed. ‘Critici stellen tegenover het FD dat het bedrijf kostbare jaren heeft verloren’, tekent de krant op.

Maar van een miskoop lijkt geen sprake, want Fox-IT groeit flink. De beveiligingsmarkt is nog steeds heet en de overnamebedragen rijzen de pan uit.

 

Gepubliceerd

9 sep 2019
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0