Anco Scholte ter Horst, ideëel ondernemer en bedrijfsadviseur in Voorburg en werkzaam voor Xs4All van 1999 tot 2004, schreef een bedrijfsplan voor de nieuwe provider die met een investering van tenminste 13 miljoen euro opgezet kan worden. ‘Dat geld is nodig voor personeel, apparatuur, pand en klantenondersteuning. De bedoeling is de opzet van een commercieel bedrijf onder een beherende stichting.
Investeerders vanuit de bankenwereld, goede doelen, telecom, alsmede private investeerders en techfondsen hebben concrete toezeggingen gedaan voor de benodigde investeringen. ‘We achten de kans zeer reëel dat het gaat lukken’, aldus Scholte ter Horst. In de tweede helft van 2019 zou de start gemaakt moeten worden. Een directie is nog niet gevormd . Het actiecomité heeft het potentieel van 60.000 klanten bewust voorzichtig begroot. ,,We beginnen vanaf nul en kunnen vanwege de logistiek niet te hard groeien. Je moet routers opsturen, monteurs langs laten komen, aldus Scholte ter Horst.”
‘Hierbij wordt de juridische structuur zo vormgegeven dat het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ideologische standvastigheid. Privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling staan hierbij centraal’, aldus het actiecomité.
Binnenkort wordt een inschrijving voor deelname door potentiële klanten geopend. ‘De vorm die dit moet krijgen, wordt momenteel uitgewerkt. Sympathisanten kunnen via de Stichting het bedrijf helpen steunen als founding member en krijgen ook invloed op het bedrijf’, aldus Kirsten Verdel van het actiecomité.
Van ondermeer Xs4all zijn reeds mensen voor techniek, marketing, financiën en juridische zaken aangetrokken die genegen zijn tot een overstap naar een nieuwe provider, liever dan voor KPN te moeten gaan werken. Via een ‘alliantie’ van aanbieders van hosting, infrastructuur en diensten moet het aanbod van internettoegang concreet vorm krijgen.
Voor aansluitingen in heel Nederland is samenwerking nodig met KPN en/of Ziggo en andere kabelaars, benevens de wat kleinere aanbieders met glasvezelnetten zoals Caiway. Volgens Kirsten Verdel van het Actiecomité is dit geen probleem: ‘Met aansluiting van een externe provider op het KPN-net hebben we veel ervaring in huis. Ziggo probeert het openstellen van de kabel voor derden vast te traineren, maar we voeren eventueel rechtszaken. De kabel gaat open.’
Bij KPN blijven heeft echter nog de voorkeur. Verdel: ‘Wij denken dat dit het beste is voor alle betrokken partijen; KPN, Xs4all, medewerkers en klanten. Hierbij kan worden ingezet op bijvoorbeeld het op afstand zetten van Xs4all of een mogelijke (gedeeltelijke) verkoop van Xs4all. Het moet ook niet verder zoals het nu gaat. Als KPN daarmee akkoord gaat, laten we de opzet van een nieuwe aanbieder direct vallen.’
Momenteel houdt het actiecomité een publieksactie bij de ingang van het Xs4all-gebouw nabij station Sloterdijk. Ruim 52.000 ondertekeningen kreeg de petitie voor behoud van Xs4all en er is reeds 10.000 euro aan 'Xs4all Moet Blijven' gedoneerd.
Eerder:
Tijd rijp voor juist een sterker of nieuw Xs4all?
Xs4all: kans voor investeerders, T-Mobile of DeltaFiber?
‘Xs4all-debat een tikje onzakelijk’