‘Toen we nagingen of er zoiets als noodhulp voor mensen wier apparaat gehackt is bestond, bleek dat helemaal niet zo te zijn en dat verbaasde ons zeer’, zegt de woordvoerster van het Cyber Collectief.
Dit CC is een bont gezelschap van bedrijven en organisaties, met partijen die hun boterhammetjes verdienen aan onveiligheid en angst zoals Fox IT, Eset, ThreatStone en ABN Amro Verzekeringen en Nationale Nederlanden, en clubs als Veilig Internetten en Meld Misdaad Anoniem.
CC biedt ook een een verzekeringsvergelijker en computeraars in nood een ‘Cyberwacht’ met als telefoonnummer 070 – 513 5555.. Het nummer leidt – tijdens kantooruren en op zaterdag - naar het Haagse bedrijf PC Hulplijn dat in geval van nood in eerste instantie gratis helpt volgens het CC en bij verdergaande hulp kosten in rekening brengt. 'Tot nu toe verdienen wij daar niets aan', aldus de woordvoerster.
’Veel mensen raken bij een hack in paniek en zetten abrupt de computer uit,’ zo merkte Kokke van der Werf, directeur van Cyber Collectief, en in vaste dienst bij Nationale Nederlanden. ’Iedere Nederlander zou in een fractie van een seconde moeten weten wat te doen bij een hack.’
Omdat je met een hack meestal digitaal niet zo heel veel hebt aan voorschriften hoe te handelen, is er een poster gemaakt om af te drukken of om (gratis) op te vragen per mail (samen@nederlandscybercollectief.nl
Het Collectief hoopt de poster hem bij veel kantoren aan de muur te zien. ’Zo laat je je medewerkers én klanten zien dat je cyberveiligheid serieus neemt,’ aldus Kokke. ’De rust bewaren en de juiste stappen zetten. Daar draait het om. Niet alleen om de schade te beperken, maar ook om de oorzaak te vinden om zo herhaling te voorkomen.’
Cyberwacht
Het Collectief lanceerde eerder al de Cyberwacht; een spoeddienst voor gehackte bedrijven. De Cyberwacht helpt hen veelal gratis. De dienst beperkt schade, onderzoekt oorzaken en verwijdert, indien mogelijk, malafide software. Het noodnummer van de Cyberwacht is opgenomen in het E.H.B.H.-stappenplan. Op verzoek verschafte het CC de korte versie zoals op de poster gezet en de lange versie:
Korte versie EHBH, Eerste Hulp Bij een Hack
Beperk de schade
Stap 1. Laat het apparaat aanstaan
Digitale sporen kunnen verloren gaan als u het apparaat uit zet. Laat het apparaat dus aan staan en bewaar zoveel mogelijk informatie. Dat komt bij stap 4 en 5 van pas.
Stap 2. Verbreek de verbinding met het (wifi) netwerk
Koppel alles los van het internet, zowel het gehackte apparaat alsook andere met-het-internet-verbonden apparaten.
Stap 3. Volg onze doe-het-zelf tips per hacktype
Komt u er niet uit? De Cyberwacht staat paraat: 070 513 55 55.
Voorkom herhaling
Stap 4. Schakel uw Cyber-security expert in of bel de Cyberwacht
Zoek de oorzaak van het probleem én pak deze aan. Zo voorkomt u herhaling van eenzelfde voorval via dezelfde kwetsbaarheid.
Stap 5. Doe aangifte
Met uw aangifte kan de politie een onderzoek starten naar de daders en heeft u een bewijs voor de verzekeraar.
LET OP: Check of u een datalek heeft en of u wettelijk verplicht bent deze binnen 72 uur te melden.
Doe-het-zelf-tips
Ransomware
Gijzelsoftware die u chanteerbaar maakt door gegevens te versleutelen.
Online Fraude
Een fraudeur imiteert u of een bekende van u. Vaak uit geldbejag.
E-mail gehackt
Een hacker heeft vat op uw e-mailaccount.
Website gehackt
Een hacker heeft vat op uw website.
Lange versie EHBH
Ransomware
is een gijzelsoftware die apparaten blokkeert of bijvoorbeeld bestanden onleesbaar maakt. Ransomware herkent u aan een popup in het scherm met eisen van de hacker, meestal eist hij/zij geld. Ook kunt u het herkennen aan het feit dat bestanden ineens niet meer te gebruiken zijn omdat u geen rechten meer heeft.
Beperkt de schade, volg onze algemene Eerste Hulp bij Hack adviezen en bekijk dan deze specifieke Ransomware doe-het-zelf tips.
Doe-het-zelf tips bij ransomware:
Website gehackt
Zien uw klanten vreemde berichten wanneer ze uw website bezoeken? Komt de Google-melding ‘Deze website kan schadelijk zijn voor uw computer’ tevoorschijn? Dan heeft een hacker wellicht vat op uw server.
Om de hack te verwijderen, heeft u de partijen nodig die betrokken zijn bij uw website. Denk aan uw websitebouwer of uw internet-hostingpartij.
Doe-het-zelf tips website gehackt
Verstuurt uw e-mailaccount spam? Krijgen uw klanten facturen die u niet heeft verzonden? Dan is wellicht uw Outlook, Gmail of server besmet óf heeft een hacker vat op uw e-mailaccount. Volg onze Eerste Hulp bij Hack stappen en bekijk daarna deze specifieke doe-het-zelf tips.
Wat nu?
Online fraude
Digitale fraude komt voor in vele geuren en kleuren. Meestal verleidt de fraudeur u om gegevens te verstrekken, geld over te maken of om op een link te klikken. Hij of zij doet zich meestal voor als een ander, bijvoorbeeld uw leverancier, klant of uw CEO.
Vormen van fraude zijn: CEO-fraude, spearfishing en spookfacturen.