'Privacy groter gevaar OV-chipkaart dan vervalsing'
De commerciële risicos van de kraken van de OV-chipkaart zijn wellicht minder groot dan aanvankelijk verondersteld Daarentegen moet er beteter nagedacht worden over de privacyrisicos van de databank achter de chipkaart
Dat zegt Rop Gonggrijp in een uitstekend artikel van Michael Persson in de Volkskrant van afgelopen zaterdag naar aanleiding van de heibel over het kraken van de kaart. Wouter Teepe legt nog eens uit dat het gebrek aan openheid, letterlijk met het geheim houden van de broncode, de narigheid voor Translink heeft veroorzaakt. En hij onthult dat hij bij het paspoort de ellende kon voorkomen juist omdat er meer openheid was over het algoritme van de beveiliging van de paspoortchip. Teepe noemt die nu zelfs 'niet te kraken', warmee je altijd voorzichtig moet zijn. Het is maar zeer de vraag of de chipkaartkraak commercieel uitgebuit zal worden door vervalsers. Dat zou dan door bendes moeten gebeuren want weinig burgers zullen zelf het kraken en vervalsen op touw gaan zetten. Volgens het onderzoek van de Royal Holloway University of London RHUL is de kans op georganiseerde misdaad ter vervalsing aanzienlijk. TNO denkt dat het wel mee aal vallen. Persson schrijft via internet voor 100 dollar de spullen te hebben vergaard voor het kraken en vervalsen van de OV-chipkaart, exclusief laptop. Dus dat is de drempel niet. Verder is het gissen. Gonggrijp vindt dat gissen niet zo boeiend. Hij is banger voor een lek in de databank of het laten slingeren van reisdata met bijvoorbeeld een dvd. Dan liggen er veel privé data op straat.
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.