De coalitie bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten, en wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP).
De concept dagvaarding van Otto Volgenant van Boekx Advocaten voor een bodemprocedure dateert van 30 maart 2017, en werd opgesteld namens Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en het Platform Bescherming Burgerrechten.
De NVJ trekt zich terug, maar Free Press Unlimited neemt het stokje over. Ook de NJCM en Bits of Freedom doen mee en de internetbedrijven BIT in Ede, Voys in Groningen en Speakup in Enschede sluiten zich aan.
Met een kort geding willen de partijen voorkomen dat het kabinet de wet per 1 mei 2018 volledig in werking laat treden, terwijl de Tweede en Eerste kamer zich nog niet heeft kunnen uitspreken over aangekondigde wijzigingen.
‘Daarmee ontneemt het Kabinet de Tweede en Eerste Kamer de mogelijkheid om de wetswijzigingen zodanig te verbeteren dat de wet niet meer in strijd is met de grondrechten en daarmee staan de rechten van de burger nu op het spel’, aldus het persbericht.
Vooral het ongericht verzamelen van gegevens door de inlichtingendiensten op de kabel is volgens de bezwaarden in strijd met de grondrechten. Zolang er door het parlement geen wijzigingen aangebracht kunnen worden betekent invoering van de wet dan een inbreuk op de grondrechten.
Ze eisen dat onderdelen van de wet niet in werking treden ‘voordat de Tweede en Eerste Kamer de kans hebben gekregen recht te doen aan de tegenstem bij het referendum en de wet in overeenstemming te brengen met de grondrechten.’
Boekx Advocaten verdedigt de claim