Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de invoering van de Bewaarplicht telecomgegevens Maar welke data bewaard zullen worden blijft een gesloten boek voor het parlement
Het wetsvoorstel moet de Europese Richtlijn Dataretentie in het Nederlandse recht verankeren. Veel speelruimte is er dus niet. Tegenhouden kan niet. Maar de manier waarop dit wordt ingevoerd biedt wel degelijk speelruimte. Minister Hirsch Ballin van Justitie (foto) neemt met het voorstel zelf al de nodige speelruimte. In het wetsvoorstel staat dat gegevens moeten worden opgeslagen, maar er staat niet welke gegevens moeten worden opgeslagen. Dat zal later door ambtenaren, buiten de Tweede Kamer om, bepaald worden. De volksvertegenwoordigers mogen dus niks zeggen over welke gegevens worden opgeslagen. Dat is 'ondemocratisch', zegt Xs4all in een brief aan de Tweede kamer. Daar onbekend is welke gegevens worden opgeslagen is ook niet te voorspellen wat de kosten zullen zijn voor de providers. Xs4all blijft het vreemd vinden dat het bedrijfsleven mag opdraaien voor kosten van een opsporingsmaatregel. Die maatregel kan nog onevenredig duur uitpakken als gevolg van de noodzaak om van alle e-mail data op te slaan, dus ook van de (95 procent) spam Volgens Xs4all, onderdeel van het kapitaalkrachtige KPN, is het ook oneerlijke concurrentie. "In onze buurlanden betaalt de overheid de kosten die nodig zijn voor de bewaarplicht. Als die kosten in Nederland door de providers moeten worden betaald, onstaat oneerlijke concurrentie met buitenlandse providers. Internet trekt zich immers weinig aan van grenzen, buitenlandse bedrijven kunnen gemakkelijk hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt." Dit is natuurlijk een kulargument, want buitenlandse providers moeten hier ook voor de maatregel betalen en KPN hoeft in de buitenlanden waar ze als isp actief zou zijn dan ook niet te betalen voor de bewaarplicht.
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.