‘Staat moet risicoprofilering van Nederlandse burgers staken’

Rechtszaak om Systeem Risico Indicatie – waar gaat het om?

Een club privacyvoorvechters neemt het met een bodemprocedure op tegen de Staat om SyRI, het Systeem Risico. waarvan het parlement invoering goedkeurde teneinde sociale fraude te bestrijden. Er wordt weer veel geroepen in de media, maar waar gaat het over?

‘Een ambtenaar van Sociale Zaken zei letterlijk gedurende overleg: ‘Alles wat niet normaal is, vinden wij opvallend. Dus als jij toevallig volgens hun normen ‘abnormaal’ bent, kan dat voor jou veel risico’s meebrengen.’

Dit zegt Anton Ekker van Deikwijs, advocaat van de organisaties die een rechtszaak tegen de staat beginnen om systeem SyRI, dat de overheid inzet voor bestrijding van sociale fraude door personen (uitkeringen) en bedrijven (malversaties). Het is een simplificatie van complexe fraudebestrijding, met als kern: ‘Zijn wij allen ineens verdachten door data?’

Deze week voerden ze overleg met ambtenaren betrokken bij SyRI omdat de juridische procedure zulks vereist. Ze kwamen vooralsnog geen stap verder, zeggen Ekker en Tijmen Wisman. Hij is wetenschappelijk onderzoeker aan de VU en voorzitter van Stichting Platform Bescherming Burgerrechten (SPBB) die de procedure leidt. De club bestaat sinds 2009, met ondermeer de volgende leden:
Het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM)
Privacy First
Stichting KDVP (groep artsen)
Ouders Online
Humanistisch Verbond

De laatste staat als steunverlener, net als de stichting Democratie en Media. Vrijdag hielden ze in Amsterdam een bijeenkomst over de zaak, met onder anderen mede-eiser Tommy Wieringa en filosoof Maxim Februari en wetenschapper Vincent Icke.

Verder lezen bij iBestuur.nl:

Syri: wat is het en hoe werkt het:

SyRI en AVG
Geschiedenis van SyRI
Hoe werkt SyRI?
Toepassing SyRI
Data-analyse uitbreiden of stoppen?

 

 

Gepubliceerd

21 jan 2018
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0