Filmfestival met legendarische Serpico en FBI’er over Snowden

Anti Fraude Award voor Team High-Tech Crime

Nederlandse bestrijders computermisdaad ontvangen jaarlijkse prijs vanwege hun ook internationaal opzienbarende prestaties.

Tijdens het Fraude Film Festival 2017 won het Team High-Tech Crime de vierde Anti Fraude Award. Chef Gert Ras nam hem in ontvangst, maar uitdrukkelijk namens het hele team dat keihard en gedurfd werkt in de strijd tegen computermisdaad.

De prijs is een jaarlijkse blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude. En daarmee een voorbeeld en bron van inspiratie voor anderen is.

De long-list bevatte 18 kandidaten aangemeld, waaruit drie genomineerden waren gekozen, ook de oprichters van de Stichting GDI.Foundation, Vincent Toms en Victor Gevers en Follow The Money van oprichters Arne van der Wal en Eric Smit.

GDI is een club die belangeloos helpt om het internet veiliger te maken en de oprichters verlieten daarvoor beiden hun betaalde baan. Ze zagen het de verkeerde kant opgaan met de veiligheid van internet. Follow the Money. (Dat vandaag toevallig een mooi interview heeft met Ronald Prins, ook Expert Comité van de Anti Fraude Award.)

Het Expert Comité kon nauwelijks om het Team HTC heen, na het succes met crypokraken van Ennetcom en de illustere overname van de zwarte marktplaats Hansa, een ook internationaal ongeëvenaard huzarenstukje. Te meer daar onderzoek van TNO (met persbericht) aantoonde dat de tijdelijke overname van Hansa en het traceren van vele criminelen het ‘dark web’ voor tenminste enige tijd een slag heeft toegebracht.

Vorige winnaars van de prijs waren tv-programma Opgelicht?! (2014), Transparency International NL (2015) en Peter Olsthoorn (2016).

Legendarisch fraudebestrijder

Het filmfestival is een prachtig jaarlijks gebeuren in filmpaleis Eye dat fraude bestrijdend Nederland bijeenbrengt om te netwerken met boeiende films en discussies in plaats van met een jaarlijks congres met geestdodende Powerpoint-presentaties. De donderdag is besloten voor professionals, de vrijdag voor publiek.

Hoogtepunt van het Fraude Film Festival was de aanwezigheid van eregast Frank Serpico, de Amerikaanse politieman die in de jaren ‘60 en ‘70 de corruptie van het het New York Police Department (NYPD) onverbloemd aan de kaak stelde. Serpico, een sfinx met wandelstok en hoedje, toonde zich als 81-jarige voor de microfoon nog fris en humoristisch

Het fantastische levensverhaal van regisseur Antonino D’Ambrosio werd getoond als apotheose van het filmfestival, inclusief zijn legendarische getuigenis in het Amerikaanse parlement. Een langer interview met deze held is ook nog beluisteren. Zijn opvattingen over de verdorven wereld zijn weinig vrolijk makend, humor houdt hem op de been

Serpico kreeg een internationale heldenstatus door Sidney Lumet’s film ‘Serpico’ (1973), waarin Al Pacino de rol van de onbuigzame undercover agent vertolkte.

Serpico moest zijn onthullingen bekopen met haat, tegenwerking en (een wellicht door collega’s geregisseerde) aanslag die hem voorgoed met kogelresten in het hoofd opscheepte. Hij ontving een Medal of Honor en vluchtte tot 1980 naar Europa, waar hij ondermeer zes jaar in Nederland woonde. Van een buurman in Drenthe leerde hij, vertelde Serpico gisteren: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’

FBI en Snowden

Een van de boeiendste uitspraken tijdens de debatten van het Fraude Film festival kwam gisteren op naam van Louis Bladel, nu van EY (Ernst & Young) maar voorheen bij de FBI werkend aan ondermeer het onderzoek naar, en de vervolging van Edward Snowden.

De vraag uit de zaal: ‘Vindt u dat dat NSA-chef Keith Alexander loog toon hij tijdens de verhoren ‘nee’ antwoordde op de vraag of verkeer van Amerikanen massaal werd afgetapt?’

Bladel: ‘Misschien was ‘nee’ niet het compleet accurate antwoord. Maar ‘ja’ was ook niet het volledige antwoord geweest. En had bovendien tot een hele serie andere vragen geleid.’

Deze opvatting of liegen nam Bladel zelf ter hand toen hem gevraagd werd of de NSA dan niet van alle Amerikanen de metadata van bellen en mailen had verzameld bij Amerikaanse (meewerkende) telecombedrijven. Wellicht waren die data wel verzameld, maar er was toch niet zomaar massaal gebruik van gemaakt.

De grootste verdienste van Snowden vond Bladel dat het debat over dataverzameling werd aangezwengeld. Dat Amerika (en zijn FBI) met de snelle vervolging van Snowden de man – voorgoed - verloor aan het Rusland van Poetin zag hij niet als fout. Hijs telde zich achter president Obama die Snowden bleef veroordelen vanwege de aan de VS toegebrachte schade.

 

Dossier

Gepubliceerd

6 okt 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0