23 feb 2025 Een chip die plotseling quantumcomputers mogelijk maakt die “binnen enkele jaren” gereed is voor een enorme doorbraak in wetenschap en samenleving, “in plaats van binnen tientallen jaren”. Dat claimt Microsoft in een persbericht Over de ‘Majorana 1’. Onbewezen, zeggen wetenschappers.
23 feb 2025 Als traag sjokkende stokoude man en vrouw begint het paar Geesje en Adam, Carine Crutzen en Bert Luppes, aan de weergave van hun levensloop. Dat doet het ergste vrezen voor een vaardig stuk, maar er volgt een heerlijk levendige weergave van de tanden des tijds en nijds topt aan het treurige 70-jarig huwelijksjubileum.
19 feb 2025 AI wordt alom gepresenteerd als dé gamechanger en ik ben een echte ‘believer’: een technologie die werk kan automatiseren, creativiteit stimuleren en industrieën transformeren. Maar als je ermee aan de slag gaat, merk je snel dat AI-toepassing nog behoorlijk rafelig, niet altijd betrouwbaar en vaak frustrerend inefficiënt werkt.
18 feb 2025 Met de introductie van de iPhone in 2007 veroverde Steve Jobs met Apple de hegemonie in de wereld van de smartphones. Maar Europa, en met name KPN, begon vijf jaar eerder de race om samen met een Japans telecombedrijf dominant te worden in mobiel internet. Het mislukte jammerlijk.
18 feb 2025 Stel dat je een verfroller gebruikt om de kleine details van een portret te schilderen. Werkt voor geen meter, natuurlijk. Kun je dan concluderen dat verfrollers nutteloos zijn om mee te schilderen? Neen. Toch zien we vergelijkbare conclusies in opinie en onderzoek rondom AI.
16 feb 2025 Het begon eind 2024 met een aanval van een conservatieve denktank die schrijvers van Wikipedia wilde vervolgen. Stukje bij beetje komt het mooiste medium dat internet heeft voortgebracht onder druk te staan van de gure wind van Washington. In Nederland valt het (nu) nog mee.
16 feb 2025 Europa meende trots digitaal voorop te lopen, niet met ondernemen maar met strenge regels om Amerikaanse digitale platforms in te snoeren. Die houding keert zich nu als een boemerang tegen de EU. Houwdegen Elon Musk veegt zijn achterwerk af met de Digital Service Act.
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.