Morozov met zwartgallige netfilosofie tegen de touwen

3 jul 2011 Evgeny Morozov heeft met Net Dillusion geen algemeen gangbare theorie over het internet als perfect medium in handen van repressieve regimes en de volslagen miskenning daarvan in Washington. Het is een eenzijdig boek, zo viel Geert Lovink hem op 22 juni jl. aan.

Filter bubble: ieder een eigen internet

28 jun 2011 Internetten doen we steeds meer in onze eigen eenzame bubbles. Met dank aan de personalisatie van het internet; bedrijven schotelen ons websites en zoekresultaten voor die voor iedereen anders zijn. En dat is gevaarlijk, vindt de Amerikaanse auteur Eli Pariser.

Hyves jongleerde: bouwen, draaiende houden en centen scoren

26 jun 2011 Raymond Spanjar maakte van de start van Hyves in juni 2004 tot de verkoop eind 2011 aantekeningen en bewerkte die tot een leuk en leerzaam boek. Wankel evenwicht kenmerkte geslaagd ondernemerschap: innoveren met plezier en toewijding, de site in de lucht houden en jacht op geld, ook voor persoonlijke rijkdom.
Met commentaar van 2 experts

Facebook en de tirannie van het intieme

1 mei 2011 Haar 1048 Facebook-vrienden konden niet voorkomen dat Simone Back, een 42-jarige vrouw uit Engeland, vorig jaar op eerste kerstdag zelfmoord pleegde. Haar bericht dat ze een overdosis slaappillen genomen had, ontlokte bij haar Facebook-vrienden eerder beschimpingen dan mededogen.

Het fetisjkarakter van Facebook

15 feb 2011 In haar artikel 'Facebook en Twitter hielpen het Egyptische verzet wel' vraagt docent nieuwe media Marianne van den Boomen zich af of het zinvol is de Egyptische revolutie een Facebook-revolutie te noemen. Die vraag vind ik niet zo relevant.
Met commentaar van 1 expert

Facebook en Twitter hielpen het Egyptisch verzet wel

14 feb 2011 Bij mijn weten hebben filosofen de taak om grote woorden te ondervragen op hun schijnbare vanzelfsprekendheid. In de regel blijft er dan weinig van over. Vooronderstellingen blijken onhoudbaar, tegenstellingen vals of simplistisch, betekenissen ambigu. Filosoof Hans Schnitzler doet echter het omgekeerde.

Revolutie maak je op straat, niet op internet

9 feb 2011 De discrepantie tussen de eenzame twitteraar of blogger die vanachter zijn of haar laptop de meute mobiliseert en de man die op een kameel diezelfde meute uiteen probeert te drijven, kon nauwelijks groter zijn. Die discrepantie wordt veroorzaakt door een eigentijdse mythe: de mythe dat er zoiets als een Twitteropstand of een Facebookrevolte zou bestaan.

Sociale media brengen nieuw systeem met 'Arabische Lente'

6 feb 2011 De invloed van sociale media op het ontstaan, verloop en bestrijding van revoluties als in Iran, Tunesië en Egypte is groot en miskend door velen, onder wie Malcolm Gladwell. Dit schreef Jaap van Till afgelopen dagen, beginnend op vrijdag 4 februari 2011, de ‘Dag van het Vertrek’ in Egypte.

Opstanden en sociale media

6 feb 2011 Ruim 21 jaar geleden volgde ik de revoluties tegen totalitaire regimes in Oost-Europa op de voet. Internet speelde er geen rol bij. Nu is internet er volop, in de fase van wat wordt genoemd 'social media'. Versnellen en versterken ze de opstanden in het Midden-Oosten?
Met commentaar van 3 experts
De aanmelding is succesvol afgerond.

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief. We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen.

 
Netkwesties © 1999/2016. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring
1
0