Actie tegen databank vingerafdrukken

Het kabinet wil een databank opzetten met vingerafdrukken van alle Nederlanders Daartegen is een protestactie op internet gestart door GroenLinks weblogger Arnoud Boer in Den Haag
Afgelopen werd werd bekend dat staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) een voorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd om vingerafdrukken van iedereen die een identiteitsbewijs aanvraagt toegankelijk te maken voor opsporing. Het kabinet wil politie en justitie in de toekomst toegang geven tot de vingerafdrukken van alle Nederlanders in de databank. Totnogtoe bewaarde de overheid deze alleen van verdachten en veroordeelden. Arnoud Boer stelt dat de nieuwe maatregel ernstige inbreuk maakt op de privacy. Om tegen de kabinetsplannen te protesteren is de Hagenaar een digitale petitie gestart op Ditismijnvingerafdruk.nl. Symbool voor de actie is een grote, rode middelvinger. "Iedereen kan met deze middelvinger symbolisch zijn vingerafdruk laten zien. Het lijkt misschien wat grof, maar de kabinetsplannen zijn een stuk grover", aldus de actieve GroenLinkser in een persberichtje. En ook: "Het parlement heeft de afgelopen jaren onder het mom van terrorismebestrijding de privacy in Nederland ernstig aangetast. Het is tijd om ze een vingerwijzing te geven: genoeg is genoeg." Overigens wil de Europese Commissie een databank met vingerafdrukken opzetten van iedereen van buiten de EU die Europa bezoekt. Een deel van de Eurparlementariërs verzet zich daartegen.

Gepubliceerd

21 feb 2008

Wat is jouw mening?

 
De aanmelding is succesvol afgerond.

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief. We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen.

 
Netkwesties © 1999/2016. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring
1
0